Pandemi Sürecinde Çocuklar İçin Değerler Eğitimi
Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. 11 Mart 2020’de ülkemizde ilk vaka görülmüştür.
Ülkemizde alınan tedbirlere rağmen covid-19 hastalığı hızla yayıldı ve maalesef en çok vaka görülen ülkelerin arasında yerimizi aldık.
Salgın dönemi, haliyle en çok çocuklarımızı olumsuz etiketledi. Yaz döneminde dışarı çıkıp rahatça koşup oynayamadılar. Okullarına, sevdiği arkadaşlarına bir türlü kavuşup, doya doya sarılamadılar.
Peki, bu dönemi çocuklarımızın en az zararla atlatabilmesi için neler yapmalıyız?
Aslında bu döneme olumlu tarafından bakacak olursak, çocuklarımıza değerler eğitimini verebileceğimiz bir fırsat dönemi olduğunu görebiliriz.
Değerler Eğitimi; kendi kültürümüzü, inancımızı öğrenip, yaşayıp davranışa aktarmaktır. Davranışa dönen her değeri, sosyal çevre içinde model olarak insanlara yansıtmaktır. Bunu yaparken bir yandan köklerini sımsıkı tutan diğer yandan da dünya ile entegre olabilen ufku geniş ön yargısız, bilgiye, yeniliğe açık insanlar yetiştirmektir.
Peki değerler eğitimi kapsamında çocuklarımıza bu dönemde neleri aşılayabiliriz?
1. İnsanlara saygılı olmak/sorumluluk: Bilindiği üzere çocuklarımızın bir çoğu covid-19’u hafif belirtiyle veya hiç belirtisiz atlatabiliyor. Ancak başkalarına hastalık taşıyabileceği, maske takması gerektiği, sosyal mesafeye dikkat etmesi gerektiği, yaşlılarımızın onlar kadar hafif atlatamayacağı çocuklarımıza anlatılmalıdır. Bu anlamda insanların yaşamına saygı göstermeyi, sadece kendini değil başka insanları da düşünen bir çocuk yetiştirebiliriz.
2. Empati duygusu: Hastalığı ağır geçiren insanların çocuklarının yaşadığı duygulardan yola çıkarak “Sen onun yerinde olsaydın ne hissederdin?” gibi konuşmalarla çocuğumuza empati duygusu aşılayabiliriz.
3. İçinde bulunduğu koşula rağmen mutlu olabilmek: Evde yapabileceğimiz etkinliklerle aile bağlarımızı güçlendirebilir, her anın tadını çıkarmanın mutluluğunu çocuğumuza gösterebiliriz.
4. Eskiden şikayet ettiği şeylerin kıymetini bilmek: Eskiden okula gitmek istemeyen çocuğumuza, aslında okulun ne kadar önemli olduğunu, arkadaşlarıyla birlikte öğretmeninin sıcaklığını hissederek ders dinlemenin nasıl kıymetli olduğunu konuşarak çocuğumuza bu duyguyu aşılayabiliriz.
5. Sabır: Bu sürecin bir gün biteceği, güzel günlerin, okulumuza, arkadaşlarımıza kavuşacağımız günlerin geleceği çocuğumuza anlatılmalı ve sabır aşılanmalıdır.
Çocuk Gelişimci
F. Şenay Öncan
ibrala.com
IG: @cg.senayoncan