COĞRAFİ DURUMU
Yeşildere, Sudurağı , Taşkale, Orzala, Çimenkuyu, Güçler, Üçbaş Köyü, Sarıkaya Köyü, Ağılönü Köyleri ile komşu durumdadır.
33.doğu meridyeni ile 37. kuzey paralelleri arasında yer alan Yeşildere Kasabası toros dağlarının kuzey eteklerindeki bir vadi içerisinde yeralıyor.
İl merkezi Karaman’a 36 kilometre uzaklıkta bulunuyor
Yeşil bir belde olan Yeşildere’nin ortasından akmakta olan dere ayrı bir güzellik vermekte ve derile yeşil beldeye ismini nakşettirmektedir.
Bölgede ibrala barajının yapımı halen sürmektedir.
KARAMAN VE ÇEVRESİNİN COĞRAFİ KONUMU
Karaman 37.11 kuzey enlemleri, 33.15 doğu boylamları arasında İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir. Yüzölçümü 9393 km2’dir. Merkez il nüfusu 106 bindir.
Toplam nüfus ise 220 bindir. Yüzölçümü bakımından Türkiye genelinde 34. Merkez ilçe nüfusu bakımından 27 ilden büyüktür.
İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Son yılların yağış ortalaması 350 mm’dir.
Karaman genelde ova görünümündedir. Ova merkez ilçenin kuzeyindedir. Ovanın yüzölçümü 1400 km2’dir. Ovanın doğu ve güney bölümü alüvyonlu toprakla batı ve kuzey batı bölümü kolüvyol toprakla kaplıdır.
Son yıllarda yapılan gölet ve sulama kanalları ile tarıma daha bir canlılık gelmiştir. Ovada kuru tarım yapılan bölümlerde tahıl türleri, sulu tarım yapılan bölümlerde ise sanayi bitkileri yetiştirilir.
Anadolu’da medeniyetin gelişim safhalarında Karaman bulunduğu yer itibarıyla önemli bir tarım ve hayvancılık merkezi geçit yeri olmuştur.
Hititler bütün komşularıyla münasebetlerinde Konya-Karaman yolunu takip etmişler. İranlılar ise Yunanistan’a olan seferlerinde ve İskender seferinde Karaman ovasından geçerek Suriye’ye ulaşmışlardır. Seferlerin buradan yapılmış olmasının sebebi Karaman’da bu devirde münbit bir arazi ve gelişmiş bir tarım hayatının bulunmasıdır.
Neden Yeşildere