Göçmen kuşların göç güzergahı üzerinde bulunan Karaman’ın çeşitli noktalarında yaralı göçmen kuşlar vatandaşların merhametine sığınıyor.
Afrika’dan her yıl yola çıkan ak pelikanların Romanya Tuna Deltası’na ulaşmak için uzun serüvenleri devam ediyor.
Hatay- Kırklareli güzergahı üzerinden gidecekleri yere ulaşmaya çalışan pelikanlar Karaman’dan da geçiyor.
Karaman’da duyarlı vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan Ak Pelikan DKMP Karaman İl Müdürlüğünce teslim alınarak tedavisi yapıldıktan sonra doğal yaşam ortamına bırakılmıştır.
Ak pelikan çok büyük bir kuştur ve pelikanlar arasında yalnızca tepeli pelikan ak pelikandan ortalama olarak daha büyüktür. Kanat genişliği 226 ila 360 cm. arasındadır ve maksimum kanat genişliği yaşayan uçan hayvanlar arasında büyük albatroslardan sonra ikinci en büyük kaydedilmiş kanat genişliğidir. Ak pelikanın toplam boyu 140 ile 180 cm. arasında değişir ve çok büyük gagasının uzunluğu 28,9 ila 47,1 cm. arasındadır. Erişkin erkek kuşlar 9 ila 15 kg. ağırlığındadır ancak Palearktikte bulunan büyük ırklar genellikle 11 kg. ağırlığındadır ve nadiren 13 kg.’ı geçerler. Erişkin dişi kuşlar 5,4 ila 9 kg. arasında daha az ağır ve büyüktürler.Standart ölçüler arasında kanat kiriş ölçüsü 60 ila 73 cm., kuyruk 16 ila 21 cm., tarsus ise 13 ila 14,9 cm. arasındadır. Farklı bölgelerdeki pelikanlar üzerinde yapılan ölçümler Batı Palearktik’te yaşayan pelikanların Asya ve Afrika’da yaşayanlardan daha büyük olduklarını göstermektedir.
Karaman plakalı araç bu halde nasıl gider?