Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Selahaddin Pekoğlu, kentte mesleğinin son temsilcisi olan Hallaç Ali Göktaş’ı ziyaret etti.
Hallaç mesleğinin çok eskiye dayandığına dikkat çeken Başkan Pekoğlu, ‘’Hayvancılık, Türkler için vazgeçilmez ve en iyi bilinen işlerden biriydi. Hayvancılık; koyundan yün, yünden yatak, yastık, yorgan ve şilte ile iplik, iplikten de halı veya kilim yapmak suretiyle birbirini besleyerek ilerleyen bir üretim modeli ortaya çıkardı. Dolayısıyla dokumacılık ve hallaçlık olmak üzere pek çok meslekte bu en iyi bilinen işe yani hayvancılığa yaslanarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu üretim kültürünün bir yansıması olan hallaçlık, Türkistan’dan Anadolu’ya uzanan yolculuğunda yüzlerce yıla damga vurmuştur’’ dedi.
Bu sanat kolunda, geçmişten günümüze Türkler’in önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Pekoğlu konuyla ilgili açıklamasında;
‘’Konar-Göçer ecdadımızın Anadolu’ya kök salmasıyla birlikte giderek bir meslek haline gelen hallaçlık, Ahîlik sistemi içerisinde şekillenerek önemli bir yere konumlanmıştır. Bu kültür içerisinde şekillenen hallaçlar, fetihler sonucu elde edilen bölgelere gönderilen ve oradaki sosyal düzene hizmet eden kişiler olmuşlardır. 40 yıldır Karaman’da bu mesleği sürdüren Ali Göktaş ustamız, şehrimizde mesleğinin son temsilcisidir. Sanayi ürünlerinin yaygınlaşması nedeniyle yakın geçmişe kadar talep azalmış olmasına karşın, son birkaç yıldır tekrar yün ürünlerin rağbet görmeye başlaması sevindirici. Doğada biyolojik bozunma göstermesi nedeniyle endüstriyel kirliliğe neden olmayan yün ürünlerin, Sağlık konusunda hassasiyetlerimizin arttığı bir dönemde yeniden tercih ediliyor olması olumlu bir gelişmedir’’ sözlerine yer verdi.
Başkan Pekoğlu ziyarette, kentte mesleğin devamlılığı açısından ihtiyaç duyulduğu takdirde çırak bulunması konusunda KESOB olarak yardımcı olabileceklerini belirtti.
Karaman’da hemşirenin vurulma olayının detayları