Kaliforniye Üniversite’sindeki bilim insanları, Avustralya’da Ikaria wariootia isimli bir canlının fosilini buldu. İlk bakışta solucana benzeyen bu canlı fosili en erken bilantiner canlı olduğunu düşünülüyor.
Bugüne kadar bulunan canlı fosilleri farklı ve değişken şekillere sahipti. Ediacaran Biota ismi verilen grup, karmaşık ve çok hücreli canlılar için en eski fosil olarak gösteriliyordu. Sindirim sistemi gibi hayvanlarda temel olan şeylere sahip olmayan bu canlıların hayvanlarla herhangi bir ilişkisi bulunmuyordu.
Modern hayvanları inceleyen bilim insanları, hayvanların en eski atalarının basit duyu organlarına sahip ve küçük bir canlı olacağını tahmin ediyordu. Bu nedenle de bu canlıların kalıntılarının korunup, tanınması çok zor bir ihtimaldi.
Tüm bunlara rağmen bilim insanları Avustralya’nın güneyinde bulunan Nilpene şehrindeki 555 milyon yıllık Ediacaran Dönemi’nde bulunan bilateria fosiline ait izler buldu. Fosiller bulunmuş olmasına rağmen canlının kalıntılarına rastlanmadı.
Kaliforniya Üniversiesi’nde bulunan Jeoloji Profesörü Mary Droser ve Scott Evans, fosilin yakınlarında küçük, oval kalıntılar keşfetti. Kalıntıları üç boyutlu lazer tarayıcı ile inceleyen bilim insanları, 2-7 mm uzunluğunda ve 1-2.5 mm genişliğinde canlı fosilini buldu. Bu fosile ait canlıya Ikara wariootia adı verildi.
Modern hayvanlara göre basit bir canlı formu olan Ikara wariootia, yaşadığı dönemdeki hayvanlara göre karmaşık yapıya sahip bir formda bulunuyor.
Bilim insanları Ikara wariootia’nın organik madde aramak için okyanus tabanındaki kum tabakalarına gömüldüğünü düşünüyor. Bunun önemi ise, ilkel canlının bu şekilde besin aramasının, duygusal yeteneklerine dair ipuçları verdiği düşünülüyor.
Fosilde bulunan izlere göre canlı, solucan gibi hareket edebiliyordu ve aynı zamanda sindirim sisteminin olduğunu da gösteriyordu.
Araştırmacılardan biri olan Mary Droser evrimsel biyologların hayvanların atası olarak böyle bir canlıyı öngördüklerini açıkladı.
WhatsApp’a sahte haberleri bitirecek bir özellik geliyor!