TBB’nin kararları şu formda:
“Bakanlık kararı gereği 15 vilayette 18 Mayıs Pazartesi günü banka büroları saklı olacaktır.
Kısıtlama kapsamındaki 15 vilayette yerleşik olan ve edimlerini bölgesine getirmek isteyen müşteriler, her türlü bankacılık sürecini büro dışı kanalları kullanarak yanına getirebilecektir.
Bankalara, bu müşterilerin edimlerinin 20 Mayıs 2020 tarihine ötelenmesi tavsiye edilmiştir.
Ayrıyeten, bankalardan 15 bölgede yerleşik müşterilerin 18 Mayıs 2020 tarihli ödemelerine ait olarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne yapılan bildirimlerin Risk Merkezi Genelgesi’nin Mücbir Haller Tatbikine nazaran yapılması istenmiştir.
15 bölge dışındaki bürolara çek ibrazında müşterilerin hamil sıfatı ile süreç yapılmasını talep etmesi halinde, hesapta para varsa ödemesi gerçekleştirilecek, hesapta karşılık yoksa hamil ile konuşularak ve hak kaybı olmadığı belirtilerek, 18 Mayıs tarihinde çek hakkında süreç yapılmayacaktır. Hamil tarafından 20 Mayıs 2020 Çarşamba günü ibraz edilecek çekin ise hesapta bakiye olması halinde ödemesi yapılacak yoksa düzenlemelere nazaran sürecin gerçekleştirileceği malumatı çek hamiline açıklanacaktır.
Bu açıklamaya karşın çek hamili, 18 Mayıs’ta ibraz ettiği çekin karşılığı olmaması halinde buna dair şerh verilmesinde ısrar ettiği durumda, muhatap banka tarafından bahse ait mevzuat kararlarına nazaran pratik gerçekleştirilecektir. Bu durumda, bankalardan 15 vilayette yerleşik müşterilerin 18 Mayıs 2020 tarihli ödemelerine ait olarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirimleri Risk Merkezi Genelgesi’nin Mücbir Haller Tatbikine nazaran yapılacaktır.
Türk Ticaret Kanununun 811. Unsurunda (1) Kanunen belli olan vadeler içinde çekin ibrazı yahut protesto edilmesi yahut buna denk bir belirlemenin yapılması, bir devletin mevzuatı yahut rastgele bir Türkiye Bankalar Birliği Idare Kurulu’nun 18 Mayıs 2020 tarihli “Sokağa Çıkma Kısıtlaması”na istinaden aldığı kararlar 2/2 mücbir sebep üzere aşılması imkânsız bir mahzur nedeniyle gerçekleştirilememişse, bu süreçler için muayyen olan vadeler uzar.
(2) Hamil, mücbir sebebi gecikmeksizin kendi cirantasına ihbar etmeye ve bu ihbarı çeke yahut alonja kaydedip, bunun altına, alanını ve tarihini yazarak imzalamakla zaruridir. 723 üncü husus kararları burada da uygulanır.” kararı nokta almaktadır. Bu karara nazaran, son ibraz vadesi 18 Mayıs 2020 olan çekler için bu husus kullanılabilecek olup, ibraz mühleti son gün olmayan çekler için sorun bulunmamaktadır.
Öte yandan senetler ile ilgili olarak Türkiye Noterler Birliği tarafından yapılan açıklamada, vadesi 18 Mayıs 2020 tarihine rastlayan senetlerin protesto süreçlerinin 21 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilmiştir.
Tatbikin yukarıdaki kararlar çerçevesinde yapılması durumunda, alacaklıların ve borçluların durumu olumsuz etkilenmeyecektir.”
İtalya’da hükümet yeni teşvik paketini onayladı