Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilerimizin tarımsal üretimlerinin sürdürülebilirliğini sağlayarak üretimlerini artırmaları ve böylece üreticilerimizin zirai gelirlerinin artırılmasını sağlamak amacıyla sahada incelemelerde bulunularak, çiftçilerimize teknik destek vermeye devam ediyor.
Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada “Tarım ve Orman Bakanlığımızca uygulamaya konulan ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi kapsamında İlimiz merkezinde ve Kılbasan köyündeki elma bahçelerinde teknik personellerimizce elma içkurdu tuzakları kontrolü yapıldı. Ayrıca bahçelerde karaleke, külleme hastalıkları ile kırmızı örümcek ve pas akarı zararlı kontrolleri yapılarak çiftçilerimize Zirai Mücadele Teknik Talimatına uygun bitki koruma ürünleri tavsiye edildi.
Ayrıca ilimizde meteorolojik olarak bir süreden beri devam eden hava sıcaklıklarının ani değişiminin bitkiler üzerindeki etkileri incelendi. Bu kapsamda 15-25 Mayıs tarihleri arasında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen, beklenmeyen aşırı sıcaklar ve sonrasında hava sıcaklığının aniden düşmesi sonucunda bitkiler üzerinde oluşan etkileri İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından araziler gezilerek yerinde inceledi. İncelenen alanlarda yetiştiriciliği yapılan ürünlerimizde ani sıcaklık değişikliğinin bitkilerde stres oluşturduğu, ancak bu stresin hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmesi ile bitki gelişiminin hızlanarak normal seyrine döneceği gözlemlenmiştir. Bu süreç içerisinde üreticilerimizin ürünlerine her zamanki gibi bakım uygulamalarına devam etmeleri farklı bir uygulama yapmamaları gerektiği tavsiye edilmiştir. Arazi kontrollerine Akçaşehir beldemizde de devam eden personellerimiz; Akçaşehir Belediye Başkanı Hikmet YİRŞEN ile görüşerek mevcut tarımsal durum hakkında görüş alış verişinde bulunmuşlardır.
Arazi çalışmaları kapsamında Bitkisel Üretim Şube Müdür Vekili Ömer KOKA ile Teknik personelimiz Kadir ERYİĞİT ve Emrah ÖGET hububat ekili alanlarda hububatın en önemli zararlısı olan süne kontrollerini gerçekleştirerek üreticilerimize bilgilendirmeler ve tavsiyelerde bulunmuşlardır.
İl Müdürlüğümüz hasar tespit çalışmaları kapsamında; İlimiz merkez Çoğlu, Demiryurt, Eğilmez köylerinde Mayıs ayında meydana gelen dolu yağışı ve ilimizdeki kıraç alanlarda Mayıs ayı yağışlarının yetersiz olması nedeniyle oluşan kuraklık zararı ile ilgili arazi çalışmaları tamamlanmış, ön hasar tespit raporları Bakanlığa gönderilmiştir.
Tüm dünyada tarımsal üretimin stratejik olarak öne çıktığını ve sürdürülebilir bir tarımın ülkemiz ve ilimiz için bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf ŞAHİNBAŞ, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bunun farkında olduklarını, çiftçilerimizin bol ve kaliteli ürün almalarını sağlamak ve refahlarının yükselmesine katkı sunabilmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiklerini ifade etti. ” açıklamalarına yer verildi.
Karaman Yeşildereli Hemşehrimiz Vefat Etti