2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesi Karaman’da büyük heyecan yaratmıştı. Nasıl yaratmasın Türkçe’nin Başkenti Karaman, Yunus Emre’nin memleketi Karaman deriz. Gel gelelim Karaman’da ses yokken Eskişehir’de etkinlikler başladı bile. Takdiri siz ibrala.com takipçilerine bırakıyoruz. Yorumlarla düşüncenizi yazınız.
Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi iş birliğinde 9 Şubat 2021 tarihinde açılış etkinliği olarak “Ahmet Yesevî’den Yunus Emre’ye” başlıklı online panel düzenlendi.
Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nin ortak katılımı ile düzenlenen panelde konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, “2021 yılının hem UNESCO hem de Cumhurbaşkanlığımız tarafından ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak ilan edilmesi sebebiyle Anadolu ve Balkanlardaki Yunus Emre, Mevlana, Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli ve Sarı Saltuk geleneğinin atayurttaki menşei olan Hoca Ahmet Yesevi’nin adını taşıyan üniversitemiz ‘Atayurttan Anayurda, Hoca Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye’ mottosuyla yıl boyunca sürecek olan bir inisiyatif başlatmıştır. Bu inisiyatifin ilk etkinliği olarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile Ahmet Yesevi Üniversitesi uluslararası katılımlı bir panel düzenleyerek yıl boyunca iki üniversite ile diğer paydaşların da katılacağı hem Türkiye’de hem de Türkistan/Kazakistan’da uluslararası paneller, çalıştaylar ve sempozyumlar düzenleyip sonuçlarını yayımlayacaktır” dedi
.
Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin temel misyonunun öğrencileri meslek edindirmenin yanında gönül yolunu da göstermek olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, Ahmet Yesevî, Yunus Emre, Mevlana, Kaygusuz Abdal, Karacaoğlan gibi uluların manevi hayatımızdaki değerinden bahsederek, onların Türk dili ustası olmalarının yanında gönül mimarı oldukları üzerinde durdu ve “Gönle dokunduğu oranda dil, bir letafete ve inceliğe kavuşabilir. Ahmet Yesevî’nin açtığı yoldan giden Horasan Erenleri, onların yolundan devam eden büyük ulular gönlün ve sözün ustaları Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar kadim Mezopotamya coğrafyasını muazzam bir Anadolu coğrafyasına çevirdiler. Bu o kadar bereketli bir yolculuktu ki biz hâlâ yüzlerce yıl sonra Ahmet Yesevî’nin hikmetlerinden dersler alıyoruz. Ahmet Yesevi Üniversitesinin temel misyonu da öğrencilerine meslek edindirmenin yanında bu gönül yolunu gösterebilmektir” diye konuştu.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal da, 2021 yılının Yunus Emre ile özdeşleşen barış ve sevgi ikliminde geçmesi temennilerinde bulundu ve Eskişehir Anadolu Üniversitesinin kampüsünün isminin “Yunus Emre” olduğunu belirterek, O’nun iklimini burada yaşatmaya çalıştıklarını iletti. Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdrasilov ise, Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesinin düzenlediği bu etkinliğin çok önemli olduğunu belirterek, Yunus Emre’nin vefatının 750. yılı sebebiyle ilan edilen “Yunus Emre Yılı”nın tüm Türk Dünyası için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Karaman’da bu bağlamda yapılacak etkinlik ve çalışmaları yakınen takip etmeye ve sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
Yeşilay: Koronavirüs Sigara İçeni Sever