Uluslararası Çalışma Örgütü ve BM Çocuklara Yardım Fonu tarafından hazırlanan rapora göre dünya genelinde tahmini olarak 160 milyon çocuk işçi var. TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ise, Türkiye’de 5-17 yaş aralığındaki çocuk işçi sayısı 720 bin.
2021 yılı Birleşmiş Milletler tarafından “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı’ ilan etmesine rağmen dünyanın birçok yerinde çocuk işçiliği sorunu halen devam etmektedir.
Çocuk işçiliği yüzünden, çocuklar eğitimden mahrum bırakılmakta, sağlıkları bozulmakta ve bütün yaşamları olumsuz yönde etkilenmektedir. Çocuk işçiliği sosyal, fiziksel, psikolojik ve toplumsal boyutları olan ve bu boyutlarda çocuğun istismarına yol açan önemli bir sorundur.
Türkiye’de faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan araştırmadan elde edilen bulgular, “Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu” adı altında yayınlandı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2019’da hazırlanan “Çocuk İşgücü Araştırması”na göre 5-17 yaş arasındaki çocukların istihdam oranının yüzde 4,4 olarak kaydedildiği aktarıldı.
Yine aynı rapora göre çalışan çocukların yüzde 34,3’ünün eğitimine devam etmediğini gösteriyor. Çocukların, yüzde 30,1’i tarım sektöründe çalışırken, yüzde 23,7’si sanayi sektöründe, yüzde 45,5’i hizmet sektöründe çalışıyor.
Hanelerdeki çocukların yüzde 57,8’i uzaktan eğitime katılamadı
Yoksulluk koşulları altında yaşayan 103 hanenin yüzde 57,8’inde çocukların uzaktan eğitime devam edemediği belirlendi.
Okula devam edemeyen çocukların yüzde 60’ının uzaktan eğitime katılabilecek teknolojik cihaza erişimi, yüzde 54’ünün internete erişimi bulunmuyor. Bu çocukların yüzde 45’ini takip eden bir yetişkin bulunmazken, yüzde 39’unun uzaktan eğitime erişim konusunda yeterli bilgisi bulunmuyor. Çocukların geriye kalan yüzde 7’si ise çalışmak zorunda olduğu için uzaktan eğitime devam edemedi.
Hanelerin yüzde 85’i yeterli beslenemiyor
Raporda söz konusu hanelerin yüzde 85’inin yeterli besine ulaşamadığı belirtildi. Ailelerin yüzde 74’ü bebek maması ve bezi almakta zorlanırken, yüzde 21’i hiç alamıyor.
Aileler 0-3 yaş çocuklarını hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası gibi besin değeri bu yaş grubu için yeterli olmayan besinlerle beslemek zorunda kalıyor.
Hanelerin yüzde 38,7’sinde neredeyse her gün öğün atlanıyor. Görüşülen ailelerin yüzde 39’u pandemi döneminden önce de temiz içme suyuna erişemediğini söylerken, yüzde 49 pandemi döneminde içme suyuna erişemiyor.
Ailelerin yüzde 41’inin sağlık güvencesi yok
Derin Yoksulluk ağının araştırmasına göre görüşülen hanelerde; ailelerin yüzde 41’i herhangi bir sağlık güvencesi bulunmadığı için ilaç masraflarını karşılayamazken, yüzde 34’ü ise sahip olduğu sağlık güvencesi ilaçlarını karşılamadığı için ilaçlarını temin edemiyor.
Bu hanelerde görüşülen kişilerin yüzde 18,6’sı sağlık hizmetleri hakkında yeterli bilgiye ulaşamadığı için, yüzde 7,2’si sağlık sistemi içinde ayrımcılığa maruz kaldığı için, yüzde 25,8’i ise sosyal güvencesi olmadığı için sağlık hizmetlerine erişemediğini belirtti.
Evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıyalar
Rapora göre hanelerin birçoğu çadırlarının veya barakalarının belediye ya da hükümet tarafından yıkılması, oturdukları evin kirasını ödeyememek, kirada oturulan evin kontratının yapılmamış olması gibi sebeplerle evsizlik kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Görüşme yapılan hanelerin yüzde 38,8’inin evini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), pandemi koşullarının çocuk işçiliğini artırdığını, okulların kapalı olması nedeniyle çocukların tarlada, sanayide çalıştıklarını ve Türkiye’de çok fazla çocuk işçi olduğunu belirtirken, Hak İş Federasyonu Başkanı Mahmut Aslan çocuk işçiliği ile ilgili çözümün önemli bir adımı olarak sendikal örgütlenmeyi işaret etti.
Uyuşturucu sevkiyatında yeni taktik