Her ülkenin kendi kurucu liderleri , kendi milli değerleri, Kültürü, doğal güzellikleri, geliştirdiği teknolojiler ve insanlığa kattığı değerler ile gurur duyar ,bu kendine has güzellikleri gelecek nesillere aktarmaya çalışır.
Her ülkenin genelinde olduğu gibi , ülke içindeki bölgeler ve şehirlerde kendi sınırları içerisindeki yaşanmışlıkları, kültürel değerleri ,geleneksel sanatları ,kitaplarla, dijital platformlarda yayınlayarak ,yok olmaması için insanlığa sunmaktadırlar.
Kimi bölgelerde bu kültürel varlıklar olmaya bilir, ancak kimi coğrafyada ise dünyaya ışık tutacak bütün kültürleri barındırır.
Karaman birçok medeniyetin yaşadığı ,ülkeyi kurtaran liderlerin yetiştiği ,bilim alanında, edebiyat alanında ,sanat alanında değerlere sahip olan bir bölgedir. ve bunlar hakkında onlarca kitap yazılmıştır;Ama bütün bu yapılan, öne çıkarılan, sahip olduğumuz Allahın bize bahşettiği, bu coğrafyada yaşamayı nasip ettiği ,Karamanda başka bir değerini, mutfak kültürümüzü ortaya çıkaran derleyip bizlere sunan değerli insan RIZA DURU kendi mesleğini gelir kapısı olan esnaflığını ikinci plana bırakarak ,Karaman sevdalısı arkadaşları ile özverili bir çalışma yaparak bir eser ortaya çıkarmışlar hepsine sonsuz teşekkürler.
Rıza DURU, Karaman Belediye başkanı Savaş KALAYCI’NIN desteğe ile yayınladığı “GELENEKTEN AŞENEYE KARAMAN MUTFAĞI” kitabı ve mutfak kültürümüzün yok olmaması için hazırlarmış mükemmel bir kitap olmuş hem tasarımı,kullanılan dil , derin bir araştırma yapılmış,hem karamanın hemde Türkiye mutfak kültürüne sunulmuş bir kültür hazinesidir.
Yaradanın verdiklerinin her zerresini soframıza getiren,
Kuru yufkadan ana yemek yapan,
Bu kültürün unutulmamasıdır.
Kısacası bu emeğin,
Gelenekten,geleceğe köprü kurup,bizden sonraki nesillere kaynak olmasıdır.
Karaman idarecilerine, sivil toplum kuruluşlarına, bu işe gönül vermiş yemek kültürümüzü yaşatan aşçılarımıza büyük sorumluluklar düşmektedir,yemek kültürümüzün yok olmaması için gelecek nesillere aktarılması bütün insanların bu lezzetlerden tatması için;
Karamanın kabuğunu kırması ,dış dünyaya açılarak daha iyi tanıtılması insanların yöresel ve değişik tatlara yöneldiği günümüzde kalıcı bir proje geliştirerek VALİLİĞİN GÖZETİMİNDE ,Belediyenin, İl özel idaresinin ,Kültür ve turizm müdürlüğünün ,Aşçılık ile ilgili kuruluşları sivil toplum örgütleri bir araya gelerek Karaman yemeklerin tanıtıldığı bir sokak kültürü oluşturulmalı, gastronomi festivaller düzenlenmeli ,bu yemekleri coğrafi işaretlerle tescillenmesi , gerekirse bu esnaflar süspanse edilmesi, Karamanın yemek kültürünün gelecek nesilleri aktarılması sağlanmalıdır.
Karamanlı hemşehirlilerim kağıtta yazılı kalan ,icraata geçilmeyen hiçbir projenin insanlığa faydası yok; Madem böyle güzel bir eser ortaya çıkmış bunu değerlendirelim ,bu sayede turizmi canlandırırız ,başka sektörlerin gelişmesine ,şehrimizin kalkınmasına KONYA-KARAMAN Garabetinden kurtulmuş oluruz.
Nevdet Ortauğurlu
ibrala.com
Karaman’ı tanıdılar