Sanal alemden dolandırıcılık yapan bireyler, ‘Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçu’ndan hakim karşısına çıkacak.
İnternet üzerinden satışta cep telefonu yerine salatalık, sigara bırakma aygıtı, oyuncak üzere ucuz gereç gönderen bir kişi, ‘Nitelikli dolandırıcılık’ davasından beraat etti. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın temyiz müracaatı üzerine devreye giren Yargıtay 15. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda, sanal alemden vatandaşları dolandıranların nitelikli dolandırıcılık hatasını oluşturduğuna dikkat çekildi.
Kararda, “Olayda sanığın bir internet sitesinde cep telefonu satışı için ilan verdiği, mağdurla 150TL’ye satış konusunda anlaşıldığı, ortadadır. Anlaşılan fiyatın sanığın verdiği hesaba yatırıldığı lakin sanığın gönderdiği koli açıldığında içinden sigara bırakma aygıtının çıktığı belirlenmiştir.
Kargodan cep telefonuyla karıştırılması hayatın olağan akışına uygun olmayan sigara bırakma aygıtı çıkması sonucu yapılan incelemede sanığın, farklı mağdurlara yönelik emsal aksiyonlarda de bulunmuş ve bu bahiste diğer davalar da ismine açılmış olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak sanığın baştan itibaren dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği ve fiilinin Türk Ceza Kanunu’nun.158/1-f hususunda düzenlenen bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık hatasını oluşturduğu kabul edilmelidir. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” denildi.
Bakanlık ve kurumlara önemli atamalar