1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu açılış töreni yapıldı. ‘Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü’ unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.
Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
COŞKUNUZ COŞKUMUZDUR: Sayın Güney Kore Başbakanı, sevgili Çanakkaleliler, değerli misafirler bu tarihi günde sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Coşkunuz coşkumuzdur. Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin toplumların gözbebeği olmuş Çanakkale yepyeni bir geleceğe kucak açıyor. Boğaza taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü açılışı için bir aradayız.
ECDADA İTHAF EDİYORUZ: Biz de Peygamber yoldaşı şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nü büyük ecdada ithaf ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ülkemize milletimize şehrimize tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprümüz de tıpkı 15 Temmuz Şehitleri köprüsü, Fatih Sultan, Yavuz Sultan Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de işte burada Çanakkale’de 6. köprüyü açıyoruz. 140 yıl önce Sultan Abdulhamit Han o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı.
BİZE NASİP OLDU: 1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle farklı anlamlar taşıyor. Cumhur İttifakı olarak bunu açmak bize nasip oldu. 1. Dünya Savaşı’nın en kanlı, en ibretlik en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği 318 metrede Mart’ın 18’ini ifade ediyor. Orta açıklığı uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının remzi işaretidir. Ecdadımız bir asır önce burada ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü kanıyla tarihe nakşetmiştir. Haçlı-Hilal mücadelesiydi. Ecdadımız kınalı kuzularıyla Gazi Mustafa Kemal’in riyasetiyle, Seyit Onbaşılarla, ‘Çanakkale Geçilmez’ demiş; burada tarih yazmıştır. Onların torunları olarak bugün buradayız. İnşa ettiğimiz bu köprüyle ecdadın mirası aynı mesajı mühendisliğin ve teknolojinin imkanlarıyla tarihe yeniden kazıdık.
BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: 100 YILIN DESTANI BUGÜNLERE TAŞINIYOR
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Projemiz ile ülkemiz yatırım, üretim, ihracat, istihdamda dünyanın en büyükleri arasına girmeye bir adım daha yaklaştı. Köprümüzün mimarisi ve teknik özellikleri 100 yılın destanını bugünlere taşıyor. Ülkemizin simge yapılarından biri milletiyle buluşuyor. Otoyol ve köprünün hizmete girmesiyle ulaşım, turizm, üretim, ticaret ve hizmet sektörü çok daha canlanacaktır. Pekin’den Londra’ya kesintisiz ticaret yoluna katkı sağlayacak. Feribotla saatlerce süren geçiş süresi artık sadece 6 dakika. Proje 1.5 yıl önce tamamlandı.
Amacımız ülkemizin rekabet gücüne toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan güvenli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarlı, kesintisiz, dengeli akıllı ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemidir. Hedeflediğimiz yeni Türkiye fotoğrafını daha da netleştirdik.
Özellikleri itibarıyla ‘simgelerin köprüsü’ olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan “dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü” unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.
Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak, bu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkan sunulacak.”
Berat kandili ile ilgili merak ettikleriniz