Kamuda yönetici olarak görev yapan Kamu Şefleri tüm yönetici kadrolarına 3600 Ek gösterge verilirken kendilerinin kapsam dışında bırakılmasına tepki göstererek sosyal medyada oluşturdukları Kamu Şefleri Platformunda toplanarak seslerini Hükümete duyurmaya çalışıyor. Kendilerininde Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yönetici olarak tanımlandıklarını, kamuda iş yükü açısından en ağır iş yüküne sahip olduklarını, yüklenen sorumluluk karşısında 3600 Ek Gösterge düzenlemesinin dışında bırakılmalarına tepki göstererek Hükümetten 3600 Ek Gösterge Düzenlemesinin revize edilmesini istiyor.
Platform Yürütme Kurulu Başkanı Duran YILMAZ yaptığı açıklamada “ Şefler; kamuda memur kadrolarında belirli bir süre görev yapan üniversite mezunu personel arasından kurumların Görevde Yükselme Sınavları sonucunda başarı gösterip “Yönetici” kadroya geçiş yapan ve Yönetim Hizmetleri Grubunda görev yapan kamu görevlileridir.
Kamu kurumlarında iş ve işlemler öncelikle Şeflerin sevk ve idaresiyle yürütülmektedir. Memurların koordinasyonundan tutun da kurumdaki tertip-düzen, nizam-intizama kadar işleri çekip çeviren, vatandaşla doğrudan muhatap olan, sorunları çözen öncelikle ve genellikle Şeflerdir. Şefler, konumları gereği işlerinin en iyisi olmak ve memurla amir arasında köprü görevini en iyi şekilde yürütmek zorundadır. Memur mesai saatini takip ederken, Şefler işin sahibi gibi hareket eder. Mesai mefhumu yoktur.
Üstelik müteselsil sorumluluğu gereği cezai müeyyidelerde memurlarla birlikte sorumlu tutulanlarda Şeflerdir. İlk müracaat makamı olarak vatandaşın kırgınlığı ve kızgınlığını göğüslemek, Kanun, Tebliğ, Yönetmelik, Genelge vs. analiz ederek memurlara anlatmak, uygulamada yaşanan sorunları üst makamlara iletmek de Şeflerin görevidir.
Mevzuatların yetersiz kaldığı yerde ceza alma olasılığını bile bile inisiyatif alarak vatandaşın işini çözmeye çalışanlar da Şeflerdir. Tecrübe ve bilgi birikimleriyle astlarına eğitim vermek, onlara bürokrasiyi ve kurallarını öğretmek de, bazen katı talimatları yumuşatarak memurlara ulaştıran da yine Şeflerdir. Amirlerin gerek mevzuat konusunda, gerekse evrak veya sorun geçmişiyle ilgili ilk bilgi aldığı ve arşiv merkezi yine Şeflerdir. Kısacası Şefler; kurumların hafızası, ilk çözüm merkezi, astlarını eğiten, üstlerini bilgilendiren, koordinasyonu sağlayan, Devlet aidiyetine sıkı sıkı bağlı Yönetici konumunda kamu görevlileridir” dedi.
“Kısacası, Devletin neredeyse bel kemiği olan Kamu Şefleriin 3600 Ek Gösterge düzenlemesinde görmezden gelindiğini, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde ve diğer yasal düzenlemelerde yönetici olarak tanımlandıklarını, Devletimizin hafızası & arşivi durumunda olup, çalışanlar arasındaki ahengi sağlayanın ve vatandaşın devletle sorunlarında ilk çözüm merkezinin kendilerinin olduğunu” ifade eden DURAN “Tecrübemizle memurlarımızı yetiştiren, tüm iş ve işlemleri koordine eden, bilgi birikimimizle amirlerimizi de bilgilendiren birife eden biz olduğumuz halde 3600 Ek Gösterge düzenlemesinin dışında bırakılmamız bizi derinden üzmüştür” dedi.
Başkan DURAN “Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülerek yasalaşan “Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri aşamasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli 1 sayılı cetvelin “h” ve “ı” bentleri sunulan önerge ile değiştirilerek, bu cetvelde yer alan hemen hemen bütün meslek gruplarının ek göstergeleri 3600 e yükseltilmiştir. Kanun TBMM Genel Kurulunda bu şekilde yasalaşmıştır.
Yukarıda zikredildiği üzere mesai mefhumu gözetmeksizin, “Devlet” benim düşüncesiyle fedakarca görev yapan ve Cumhurbaşkanlığı 1 nolu kararnamesi ile kamu kurumlarının görevde yükselme yönetmeliklerinde YÖNETİM HİZMETLERİ GRUBUNDA yer alan KAMU ŞEFLERİ, maalesef ki 2800 ek göstergede bırakılmış ve mağdur edilmiştir. Dahası, Yöneticisi olmalarına rağmen astı durumundaki Hemşirelere, ebelere, Polislere, İmamlara, Müezzinlere, Saymanlara, Sayman Yardımcılarından Bekçilere kadar tüm astlarımıza 3600 Ek Gösterge verilerken, Kamu Şeflerinin Ek Göstergesinin 2800 de bırakılması Kamu Şeflerini derinden üzmüştür. Her bir Şef mağduriyetini aktarabilmek için köşe bucak ulaşabileceği yetkili merci arama peşine düşmüştür. Yaklaşık 4.500.000 Kamu görevlisi içerisinde 30.000 Şefin 3600 Ek Gösterge maliyeti hissedilmeyecek kadar az olacağı malumdur. Bu durumun; 7417 Sayılı Kanunun 2. Maddesinin (b) bendinin son paragrafında yer alan “Birinci fıkradaki oranları, ayrı ayrı veya birlikte üç katına kadar artırmaya, yukarıdaki ek gösterge gruplarını değiştirmeye ve personel kanunlarında yer alan ek göstergelerin artırılması halinde gruplardaki ek göstergeleri yeniden düzenlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.” ifadeleri göz önüne alınarak, Cumhurbaşkanlığı Makamı tarafından düzenlenecek Kararname ile Kamu Şeflerinin mağduriyetinin giderilebileceği gibi, kamuoyunda gündemde bulunan ve Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisine gelmesi Planlanan Kamu Görevlileri ile ilgili Torba yasa içine küçük bir madde eklenerek, 3600 Ek Gösterge verilmesi Şeflerin yüzü bir nebze güldürecektir” dedi.
Sadece 3600 Ek Gösterge konusunda değil, diğer bir çok alanda mağdur edildiklerini dile getiren Yürütme Kurulu Başkanı DURAN “2011 yılında eşit işe eşit ücret kapsamında çıkarılan 666 sayılı KHK ile aynı işi yapan ve aynı unvanda bulunan kesimlerin arasındaki adaletsizlik giderilirken, kamuda aynı meslek grubunda farklı bakanlıklarda görev yapan kamu şefleri arasında ücret adaletsizliğine adeta ivme kazandırılmıştır.
Örneğin Adalet Bakanlığında görev yapan şeflerin özel hizmet tazminatı oranı 120 ye çıkarılmış, diğer kurumlarda görev yapan şeflerin özel hizmet tazminatı oranı 70 olarak belirlenmiştir. Ayrıca Adalet Bakanlığı şeflerine 10 puanlık Adalet Hizmetleri tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Diğer yandan Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan şeflerin ek ödeme oranı 138, diğer bakanlıklardaki şeflerin 115 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Adalet Bakanlığı ile diğer bakanlıklarda görev yapan Kamu Şefleri arasında 2.163,00 TL bir ücret farkı oluşmaktadır ki bu durum Şefleri derinden üzmektedir.
Bütün bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi; eşit işe eşit ücret kapsamında düzenlenen 666 sayılı KHK beklentileri karşılamamış, aksine aynı işi yapan farklı bakanlıklardaki şefler arasında aşırı bir ücret adaletsizliği oluşturmuştur.
Bütün bu olumsuzlukların şeflik mesleğinin cazibesini yitirmesine sebep olmuş, memurların boş şef kadrosuna atanmak için görevde yükselme sınavına girmeyi bile göze almamakta, kamuda şeflik karşılığı olmayan bir hamallık olarak görülmektedir” dedi.
Başkan YILMAZ “Kamu Şefleri olarak Kamu Şefleri Platformu adında bir platform oluşturarak bir araya geldiklerini, sorunlarının çözümü için birlikte mücadele kararı aldıklarını, sosyal medya üzerinden ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ve siyaset kurumu nezdinde diplomasi yürüttüklerini, seslerini duyurmak için eylemsel faaliyetlerini artırarak devam ettireceklerini” ifade ederek, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın hakkaniyet konusunda hassas olduğunu biliyoruz. Bizimle ilgili bu mağdur edildiğimi bilmesi durumunda sorunun çözüleceğini düşünüyoruz. 3600 Ek Gösterge düzenlemesinde Cumhurbaşkanımıza yetki verilmiştir. Bu yetki çerçevesinde çıkarılacak bir kararnameyle sorunun giderilebileceği gibi, Ekim Ayında çıkması beklenen Torba yasa kapsamında küçük bir madde düzenlemesiyle biz Şeflerin mağduriyeti giderilecektir” dedi.
Kamu Şefleri Twitter ve diğer sosyal medya üzerinde etkinlik düzenlerken diğer yandan destek talebiyle taşrada çalışmalarını yürüten Milletvekilleri ile temaslarda bulunuyor
Kritik karar: Süre 2 yıl daha uzatıldı