Enflasyondaki artışla birlikte yükselen ev fiyatları, kiralarda da gelirlerin üzerinde bir artış trendine girince, özellikle büyükşehirlerde barınma krizine dönüştü. Geçen yıl enflasyondaki artışlarla oluşan tablonun yumuşaması çayyolu escort
için, Temmuz 2022’de bir yıl süreyle kiralara yüzde 25 artış sınırı getirilmişti. Bu sınırın uzatılması söylemleri konut piyasasını hem kiralama hem de satışlar tarafında umutsuzluğa düşürürken, bazı ev sahiplerinin kiralamaları seçim sonrasına bıraktığı görülüyor.
Türkiye’de büyüyen barınma krizi, zam beklentileriyle kiralarda ve kiralamalarda kendini göstermeye başladı.
Sözcü’de Hülya Keskin Oruçoğlu’nun aktardığına göre, TÜİK’in son açıkladığı ve başarılı bir şekilde gerilediği şeklinde lanse edilen, yüzde 43,68 enflasyonun çok altında kalan yüzde 25 kira zam oranı ev sahiplerini geri adım attırdı.
Böylelikle İstanbul’daki boş konut sayısı 400 bini geçti.
İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ümit Özlale, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verilerinden, kiralık ilan fiyatlarında metrekare başına bir yılda yüzde 157 oranında artış görülürken, bu artış 2 yıllık sürede bakılınca yüzde 474’e çıkıyor.
Kira ortalamaları gelir, maaş ya da ücret artışlarının çok üzerinde kalırken, Özlale, bunu barınma krizi olarak niteledi.
Kira artışındaki yüzde 25 sınırlamasının, ev sahiplerini evlerini boş tutmaya ittiğini söyleyen Özlale, TÜİK enflasyon seviyelerine bakılınca ya kira sözleşmelerinin kayıt dışına geçeceğini ya da kiralamaların azalacağına değiniyor.
Barınma krizini çözmek için, son yapılacak şeyin bu ortamda kiralara üst limit koymak olduğunu söyleyen Özlale, kiralardaki artışın önüne geçmek için, öncelikle boş konutların nasıl doldurulacağına yönelmek gerektiğini belirtti.
Sosyal medyada kira artış sınırlaması ve etkileri yorumlara neden oldu.
Piyasaya müdahalenin ekonomik ortamda sağlıklı olmadığı görülürken,
İlk kez sosyal medyada ev sahiplerinin de haklı olduğuna yönelik söylemler görüldü.
Ev sahipleri önden yüklemeli kira artışları yaptıklarında “fahiş fiyattan”
Rayiç fiyattan kiralama yaptıklarında yüzde 43’e düştüğü sevinilen enflasyonla yüzde 25 zam yapmamaktan ceza alıyor.
Siz ne dersiniz? Kim haklı? Yorumlarda buluşalım.
Alkol kullananlara kötü haber! Büyük zam geldi…