Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ”Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi” çerçevesinde Karaman’da yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve 2022 yılında yapılacak çalışmaların planlanması kapsamında Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç, okul müdürleri ve ilçe yöneticileriyle bir araya geldi.
Okul öncesi eğitime erişim oranlarının artırılması ve eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi amacıyla başlatılan ”Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi” kapsamında yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve 2022 yılında yapılacak çalışmaların planlanması amacıyla Türkiye genelinde tüm il ve ilçe yöneticileriyle yapılması planlanan istişare toplantıları devam ediyor.
İstişare toplantıları kapsamında Karaman’a gelen Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç, ilk olarak Gevher Hatun Anaokulunu ziyaret etti. İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ın eşlik ettiği ziyarette Tuncay Morkoç, Okul Müdürü Merve Uzun’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Daha sonra İl Millî Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Millî Eğitim Şube Müdürleri, İlçe Millî Eğitim Müdürleri ve okul yöneticileriyle bir araya gelen Morkoç, projeye ilişkin Temel Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Mehmet Baysal’dan bilgi aldı.
Ardından bir selamlama konuşması yapan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesinin Karaman’da meyvelerini vermeye başladığını belirterek projeyle birlikte okulların fiziki eksiklerinin giderildiğini ifade etti.
“Proje kapsamında anaokulu, ana sınıfları, ilkokullar ve ortaokullar eğitim materyali açısından güçlendirilecek”
Toplantıya katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç, uygulamaya konulan projenin Karaman ayağındaki istatistiki bilgileri paylaştı. 10 Bin Okul Projesi kapsamında geliştirilecek alanlardan bahseden Tuncay Morkoç, “Proje ile eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, yönetici ve öğretmenlerin desteklenmesi, temel beceri eğitim desteği, kültürel ve sportif destekler ve öğrenci velilerine yönelik destekler hedeflenmektedir. İyileştirme kapsamına alınan anaokulu, ana sınıfları, ilkokullar ve ortaokullar eğitim materyali açısından güçlendirilecek. Hikâye, masal, şiir kitabı, sesli kitap desteği sağlanacak. Yine proje kapsamında özel çocuklara özel materyal temini yapılarak müzik odalarına enstrüman ve spor malzemesi verilecek.” dedi.
“Öğrencilerimize enerji ve su tasarrufunun önemini anlatarak sıfır atık konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak”
Temel eğitim okullarında iklim değişikliği ve çevre konularında farkındalık eğitimleri düzenleneceğinin altını çizen Morkoç, “Öğrencilerimize enerji ve su tasarrufunun önemini anlatarak sıfır atık konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Yapılan çalışmalar neticesinde okullarımızın Sıfır Atık Belgesi almaları sağlanacak.” diye konuştu.
Yönetici ve öğretmenlerin desteklenmesi kapsamında yapılacak çalışmalara da değinen Genel Müdür Morkoç, “Yönetici ve öğretmenlerinin proje farkındalığını artırmak ve bilgilendirmek için tüm okullara yönelik TÜBİTAK, Erasmus ve Kalkınma Ajansı Proje eğitimleri düzenlenecek. Alanında uzman akademisyenler tarafından öğretmenlere ve yöneticilere yönelik meslekî gelişim eğitimleri de düzenlenecek.” ifadelerini kullandı.
“Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı okullardaki öğrencilere ücretsiz beslenme desteği sağlanacak”
Temel beceri eğitimleri konusuna ayrı bir parantez açan Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç, her bir sınıf düzeyine yönelik kritik kazanımlar belirleneceğini belirterek bu kazanımları geliştirmeye yönelik materyaller geliştirileceğini söyledi. Tuncay Morkoç, “Yetiştirme programlarında özellikle Türkçe, Matematik, İngilizce ve Fen okuryazarlığına ağırlık verilecek. Okul öncesi döneminde matematik, dil eğitimi ve değerlendirme çalışması yapılacak. Sayısı artırılan çocuk kitaplarının sesli kitap formatına dönüştürülmesi ve öğrencilerin sesli kitaplara kolaylıkla ulaşabilmesi sağlanacak ve öğrencilere temel düzeyde ilk yardım eğitimleri verilecek. Öğrencilere ağız-diş sağlığı, KBB, göz sağlığı, boy-kilo ölçümü taraması yapılacak. Sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı okullardaki öğrencilere ücretsiz beslenme desteği sağlanacaktır. Öğrencilere sunulan materyaller animasyon-çizgi karakterler şeklinde çeşitlendirilecek, akran ilişkileri eğitimi, siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı eğitimleri düzenlenip, öğrencilere yönelik ders dışı zamanlarda çeşitli kurslar açılacak.” şeklinde konuştu.
“Okullar, güzel sanatlar ve spor liseleri ile eşleştirilecek ve ortak kültür, sanat ve spor etkinlikleri düzenlenecek”
Kültür, sanat ve spor alanında yapılacak çalışmalar hakkında da konuşan Morkoç, “Okullarda bilim, kültür, sanat, müzik ve spor gibi alanlarda başarılı ve tanınan kişilerin deneyimlerini paylaşmaya yönelik öğrencilerle bir araya gelmesi sağlanacak. Müze ziyaretleri gerçekleştirilecek, ücretsiz müze kartı uygulaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışma başlatılacak. Halk eğitimi merkezlerimiz desteği ile farklı alanlarda açılacak kurslarla destekler sağlanacak. Okullar, güzel sanatlar ve spor liseleri ile eşleştirilecek ve ortak kültür, sanat ve spor etkinlikleri düzenlenecek. Okullarda masa tenisi ve sportif etkinlik salonu kurulacak. Okul spor kulüplerinin kurulumu teşvik edilecek. Tüm öğrencilerin en az bir kez tiyatro, sinema gibi etkinliklere katılımları sağlanacak ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gezici sinema organizasyonu projeye dâhil edilecektir. Çocuklarda çevre bilinci, küresel iklim değişiklikleri ile ilgili farkındalık eğitimleri verilerek çocuk ve doğa ilişkisi arttırılacak.” dedi.
Konuşmasının son bölümünde proje kapsamında velilere sağlanacak destekler konusunda bilgi veren Genel Müdür Tuncay Morkoç, “Halk Eğitim Merkezleri tarafından velilerimize meslek edindirme ve okuma-yazma kursları açılıp, temel düzeyde veli ilk yardım eğitimleri düzenlenecek. Okullarda veliler için ayda en az bir kere seminerler verilecek. Ergenlik döneminde çocuğumla nasıl sağlıklı iletişim kurma, sınava hazırlanan çocuğun anne babası olmak, çocuk ve özgüven konularında seminerler verilecek. Öğretmen, öğrenci ve veli ile takım çalışmaları, akran ilişkileri, siber zorbalık, dijital bağımlılıkla ilgili eğitimler düzenlenecek.” diyerek sözlerini tamamladı.
Karaman’da Uyum Özel Eğitim’de babalar da çok kıymetli