Karaman Milletvekili Osman Sağlam ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karaman’da yaşanan şiddetli zirai don afetinin ardından üreticilerin mağduriyetlerini en aza indirmek için yürütülen çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen Zirai Don Bilgilendirme Toplantısı, 14 Nisan 2025 tarihinde Bakan İbrahim Yumaklı başkanlığında yapıldı. Toplantıya katılan Karaman Milletvekili Osman Sağlam, don olayının Karaman tarımı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, devletin tüm imkânlarıyla üreticinin yanında olduğunu vurguladı.
11-12 Nisan 2025 tarihlerinde Karaman genelinde etkili olan şiddetli soğuk hava dalgası, mevsim normallerinin çok altına düşen sıcaklık değerleriyle bölgeyi adeta kışa geri döndürdü. Bazı bölgelerde sıcaklık -15°C’ye kadar düştü. İl merkezi ve ilçelerde, özellikle rakımı yüksek alanlarda meyve ağaçları ve diğer tarım ürünleri büyük zarar gördü.
Meyveler gelişim evresinde yakalanırken, çiçeklenme ve meyve tutumu döneminde gerçekleşen bu ani don, başta elma, kayısı, vişne, kiraz, ceviz ve badem gibi türlerde ciddi rekolte kayıplarına yol açtı. Ayrıca bitkisel üretimin yanında, ürünlerin saklandığı soğuk hava depoları ve tarımsal sanayi tesisleri de olumsuz etkilenerek, ekonomik zincirde çok yönlü hasara neden oldu.
Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karaman Milletvekili Osman Sağlam, Karamanlı çiftçilerin yalnız bırakılmayacağını belirterek şunları söyledi:
“Yaşanan bu kuvvetli zirai don sonrasında çiftçimiz kendisini yalnız hissetmeden, devletinin desteğini güçlü biçimde görmesi için tüm süreçleri yakından takip ediyoruz. Bakanlığımızla koordineli bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde, üreticimizin yaşadığı kayıpların en aza indirilmesi ve üretimin sürdürülebilirliği için gerekli tüm adımlar atılıyor.”
Sağlam, ayrıca don afeti sonrası Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin zararlarının belirlenmesi için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin sahada aktif olarak görev yaptığını hatırlatarak, tüm çiftçilerin süreci dikkatle takip etmeleri gerektiğini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise toplantıda yaptığı açıklamada, yaşanan don olayını “son yılların en şiddetli zirai donlarından biri” olarak nitelendirdi. Yumaklı, don sonrası bölgede yapılan hızlı müdahale ile hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını ve üreticilerin mağduriyetlerini gidermek için devletin bütün imkânlarının seferber edildiğini söyledi.
Bazı çevrelerde gündeme gelen “gıda arz güvenliği tehlikede” yorumlarını da değerlendiren Bakan Yumaklı, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti:
“Bu don olayı elbette ciddi bir etki yaratmıştır, ancak stratejik ürünler dediğimiz buğday, baklagil ve yağlı tohumlarda herhangi bir arz riski söz konusu değildir. Gıda arz güvenliği konusunda endişe duyulmasını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.”
Tarım ve Orman Bakanlığı, don olayının ardından üreticilere yönelik çeşitli destekleme programlarını devreye aldı. Özellikle TARSİM sigortası yaptırmış olan üreticiler için zararların karşılanması sürecinde hızlı adımlar atılırken, ÇKS sistemine kayıtlı üreticiler için de yerel hasar tespit komisyonlarının çalışmaları devam ediyor.
Bakan Yumaklı, ayrıca erken uyarı sistemlerinin daha etkin hale getirilerek bu tür doğal afetlerin önceden haber verilmesi için teknolojik yatırımların sürdüğünü belirtti. Üreticilere gönderilen SMS bilgilendirmeleri, mobil uygulamalar ve bölgesel radar sistemleri, zirai don gibi doğa olaylarına karşı önlem alma süreçlerinde kritik rol oynuyor.
Toplantının sonunda hem Milletvekili Osman Sağlam hem de Bakan İbrahim Yumaklı tarafından verilen ortak mesaj netti:
“Çiftçimizin yanında olacağız, gerekli destekler sağlanacak, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için tüm mekanizmalar devreye alınacak.”
Karaman’da tarımın kalbi olan üreticilerin bu zorlu süreçte yalnız bırakılmayacağı, devletin bütün kurumlarıyla sürecin arkasında olduğu açıkça ifade edilirken, çiftçilerin de üzerlerine düşeni yaparak kayıt sistemlerine dahil olmalarının ve sigorta bilincini artırmalarının hayati önemde olduğu bir kez daha hatırlatıldı.
CHP Karaman Merkez İlçe Başkanı Mustafa Mut “Üreticimiz Yalnız Bırakılamaz”