Karaman’da rengini 5 ay boyunca bekletildiği mağaradan alan, coğrafi işaret belgesi ile yılda ortalama 45 ton üretilen Divle Obruk Peyniri lezzetiyle sofraları süslüyor.
Mayıstan ekime kadar mağarada tutulan peynir bölge ekonomisi için umut veriyor.
Ayrancı ilçesine bağlı en eski yerleşim yerlerinden biri olan Üçharman köyünde yaşayanlar, geçimini hayvancılıkla sağlıyor.
Eski adı Divle olan köyde 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, köylülerin “obruk” adını verdiği mağara soğuk hava deposu olarak kullanılıyor.
Mayıs ayından itibaren Üçharman ile civardaki köylerde koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılıyor.
Obruğa konulan peynir tulumları, yaklaşık 5 ay sonra içerideki bir bakteri sayesinde kırmızı renk alıyor. Bu peynir bölgede merada beslenen koyunların sütünden yapılıyor.
Peynirler köyün yukarısındaki mağaraya konuluyor. Mağaranın sıcaklığı yaz kış 5 derece civarında. Bir bakıma doğal soğuk hava deposu. Mağaradaki özel bir bakteri sayesinde değişik renklerde konulan peynir tulumları kızıl bir renk alıyor. Mağarada bulunan bakteri başka ortamlarda üretilemiyor. Bu yüzden özel bir ürün. Dünyada da peynir otoriterleri tarafından bilinen ve aranan bir peynir. Avrupa’da çeşitli yarışmalarda ödülleri var.
Ulusal televizyon kanallarında çok sayıda habere konu olan peynirin haberini aşağıda izleyebilirsiniz. Videonun devamında dünden bugüne Karaman görüntüleri de izleyebilirsiniz.
TOKİ Karaman’a Konut Yapıyor Başvurular Başlıyor