Konya’da yaşayan ve uzun yıllardır kitapları ve yazıları ile Karaman’ın dününü bugüne taşıyan Tevfik DEMİR ‘’YUNUS EMRE’NİN ATA YURDU İBRALA(YEŞİLDERE) isimli üçüncü kitabını okuyucularının beğenisine sundu.
İçerisinde bir çok bölüm bulunan üçüncü kitabında, geçmiş yıllarda Yeşildere’de yaşamış kişilerin hayat hikayeleri ve bulunabilen bir çok fotoğraflarını paylaşmıştır. Adeta belgesel izler gibi okuyabileceğiniz bu kitap, Tevfik DEMİR’in üçüncü kitabı olmasıyla birlikte bir köyün tüm bilinmeyen, unutulan yanlarını ortaya koyuyor.
‘’Bu vesile ile aklımın ilk erdiği yıllardan itibaren, ölünceye kadar ceketinin iç cebinde küçük bir defterle, bir adet de kopya kalemi hiç eksik etmediğinden, okuma yazma alışkanlığını daha çok O’na borçlu olduğum rahmetli babama, yazılarıma gazetesinde yer veren Karaman’ın sesi gazetesi sahibi Medeni YAVUZARSLAN ve çalışanlarına, yazılarımın hazırlanması sırasında tereddüde düştüğüm durumlarda kendilerinden bilgi edindiğim, köyümüz belediyesi eski tahsildarı Ali ÖZYÜREK ve arkadaşım Kadir İPEKDAL’a, köyle ilgili resimlerin büyük bir bölümünü aldığım Avukat Ramazan ERYİĞİT’e, tarihi konularda kitaplarına müracaat ettiğim Rahmetli Talat DURU’ya , imla hatalarımın tashihinde bana yardımcı olan oğlum Muammer’e, resimlerin yerleşimi hakkında bilgilerinden faydalandığım ortanca oğlum Feridun’a bu konuda beni teşvik ve yardımları için diğer çocuk ve torunlarıma ve son kontrol ve basımını üstlenen en küçük oğlum Hayri’ye teşekkürlerimi sunarım.’’diyerek katkı veren herkesi unutmadığını gösterdi.
1932 yılı doğumlu Yeşildere’li yazarımız Konya’da yaşamaya devam ederken bir yandan da Karaman, Yeşildere hakkında geçmişten günümüze araştırılmış ve yaşanılmış bilgileri okuyucularına buluşturuyor.
Tüm hayatın stresli yaşantısını bir kenara bırakıp, bir Karaman’lı olarak evde durmamızı gerektiren bu büyük süreçte(Covid-19) bir de Karaman’ı ondan dinleyelim.
‘’Cumhuriyetin o yoktan var ediliş sırasına da rastlayan vergiler, yokluklar, cehalet, başta sıtma olmak üzere çeşitli hastalıklar sonrada hemen arkasından patlak veren İkinci Dünya Savaşının getirdiği yeni yüklerle haşır neşir..
Örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı, iyi ve kötü günlerinde hep birlikte olan o günlerin geçim şekli gereğince yılın dört mevsiminde çalışmak mecburiyetinde olup eli nasırlı ama dışarıya muhtaçlığı daha az; doğduğum ve çocukluk yıllarımın kanaatkar insanlarının yaşadığı köy İBRALA.
Şimdi ise terk ettiğimiz ama çocukluğumuzu, gençliğimizi, ölülerimizi, hatıralarımızı velhasıl hayatımızın en büyük bölümünü orada bırakıp gelmekle kaybettiğimiz YEŞİLDERE.
Kısaca bir yazar veya şairin dediği gibi ‘İnsanların doğup büyüdüğü sonunda da bütün anı ve hatıralarına veda ederken son bir defa arkasına dönüp bakması var ya insanı deli eden isyankâr bir çığlığa benzer’ Aynı zamanda insanın içine sindiremediği en acı şeyde insanın doğup büyüdüğü toprakları terk etmesi imiş.’’diyerek sıla hasretinin ne olduğunu gözler önüne sermiştir
İbrala.com olarak bu değerli eser için Tevfik DEMİR’e teşekkür eder, başarılı çalışmalarını uzun yıllar devam ettirmesini dileriz.
İnsan ve Çevre Bilinci