Karaman her ne kadar 5. derece deprem bölgesi olsa da 2 deprem fay hattı sınırları içerisinde bulunuyor. Yaptığımız araştırma ile Karaman’da 2 deprem fay hattının bulunduğu görülüyor.
Kilbasan-Hotamiş Gölü Fay Zonu: Karaman kuzeyinde, yaklaşık 25 km uzunlukta, birkaç faydan oluşan KKB-GGD gidişli fay zonu. Kılbasan-Hotamışgölü fay zonu olarak adlandırılmıştır. Bu zonun iki önemli fayından birisi, Madenşehri-Eğilmez köyleri arasında uzanan yaklaşık 10 km uzunlukta, ortası çöken mercek şekilli bir faydır. Bu zonun diğer fayı, Uzunkuyu-Firuz arasında uzanan yaklaşık 5 km uzunlukta, K-G gidişli bir faydır. Alüvyonlar içinden geçen fayın doğu tarafı yüksekte bulunmaktadır. Kılbasan-Hotamışgölü fay zonunun ikincisi, Adakale-Süleymanhacı köyleri arasında uzanan yaklaşık 8.5 km uzunlukta, K10B gidişli faydır. Normal fay karakterinde olan bu iki fay arasında bulunan Acıgöl’ün fay denetiminde gelişmiş tektonik kökenli bir göl olduğunu belirtmektedir. Araştırmacılar, morfolojik verilere ve Pliyo-Kuvaterner yaşlı birimleri kesmelerine bağlı olarak,fayın diri olduğunu ileri sürmektedirler.
Öşün Fayı: Bolkardağı GB’sında, Karaman Yeşildere köyü ile Aslanköy (Mersin) arasında yer alan iki farklı doğrultuda gelişmiş faylar, Öşün fayı olarak adlandırılmıştır (Demirtaşlı vd. 1986, Şaroğlu vd. 1987). Batıdaki fay, yaklaşık 20 km uzunlukta ve D-B gidişlidir. Uzmanlar fayın doğrultu atımlı ve düşey bileşenli olduğunu ileri sürmektedirler. Doğuda, Aslanköy kuzeyinde yer alan fay, yaklaşık 19 km uzunlukta ve K46B gidişlidir. Morfolojik verilere göre, fayın sağ yönlü doğrultu atımlı ve olası diri olduğunu belirtilmektedir.
Karaman’da son dönemde yaşanan en şiddetli deprem 19 Mayıs 2007 tarihinde yaşanmıştır. Bu tarihte Karaman’da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Yaklaşık 5 saniye kadar süren depremin ardından paniğe kapılan vatandaşlar, kendilerini sokağa atmıştı.
Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne göre 19 Mayıs 2007 saat 02.27’de merkez üssü Karaman’ın Merkez İlçesi’ne bağlı Kılbasan köyünde aletsel büyüklüğü 4.5 olarak açıklanan depremin yaklaşık 5 saniye sürdüğü ifade edilmişti.
Karaman çevresinde yaşanan depremler Karaman’da çoğu zaman hissedilmiş ancak bir mal ve can kaybına neden olmamıştır. Bütün bu bilgiler ışığında ibrala.com takipçilerimizden ricamız deprem konusunda her zaman önlemlerimizi almamız, yaşamımızı buna göre şekillendirmemizdir.
Vali’den Belediye Başkanına Veda Ziyareti