İmsak Vakti 02:00
Karaman’da Ahilik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl düzenlenen Ahilik Haftası, bu yıl 38. kez düzenlenen törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Parkı’nda başlayan etkinlikler, gün boyunca çeşitli programlarla devam etti.
Tören, Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Pekoğlu ve Ticaret İl Müdürü Adem Özcan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törende, 2025 yılı için ilin ahisi seçilen Mevlüt Şeker, Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli tarafından geleneksel ahilik kaftanı ile onurlandırıldı. Kaftan giydirme töreni sırasında ahilik geleneğinin simgesi olan kardeşlik, dürüstlük ve dayanışma ilkelerine vurgu yapıldı.
Program, Karaman Belediyesi bandosu eşliğinde düzenlenen kortej yürüyüşü ile devam etti. Cumhuriyet Parkı’ndan başlayan yürüyüş, şehir merkezinde coşkulu bir şekilde sürdü ve Türk Dili Parkı’nda son buldu. Burada vatandaşlara, ahilik geleneğinin bir başka parçası olan ahilik pilavı ikram edildi.
Kutlamalar kapsamında Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde gerçekleştirilen protokol konuşmalarında, ahilik teşkilatının tarihsel ve kültürel önemi üzerinde duruldu. Konuşmalarda, ahiliğin sadece ticari bir sistem değil aynı zamanda toplumsal dayanışmayı, kardeşliği ve adaleti temel alan bir yaşam felsefesi olduğuna dikkat çekildi.
Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, törende yaptığı konuşmada ahiliğin Anadolu’nun manevi ve sosyal düzeninin temellerinden biri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Ecdadımız yalnızca fetih kabiliyetiyle değil, devlet kurma maharetiyle de dünyada maruftur. Ancak bu devletler sadece kılıçla kurulmamış, asıl büyük ve kalıcı fetih gönüllerde gerçekleşmiştir. Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakarlıklarıyla kazanılan zaferler, Yunus Emre’nin hikmetli sözleriyle, Ahi Evran’ın teşkilatıyla, Hacı Bektaş Veli’nin irfanıyla ve nice evliyanın ameliyle tahkim edilmiş, kalıcı hale gelmiştir. Asırlar boyunca üretimin, ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olan Ahilik Teşkilatı, insanı merkeze alan anlayışıyla Anadolu’yu sadece ekonomik açıdan değil, sosyal bakımdan da düzenli ve mamur bir hale getirmiştir. Bu kutlu mirası günümüzde yaşatan tüm esnaf ve sanatkar kardeşlerime bereketli kazançlar diliyorum. 38. Ahilik Haftası’nın ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”
Kutlama programı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Ardından ilin ahisine, ahiliğin en önemli sembollerinden biri olan Şed kuşatma töreni gerçekleştirildi. Törende, ahiliğin temel değerleri bir kez daha hatırlatıldı. Program sonunda ilin ahisi Mevlüt Şeker’e plaket takdim edilerek katkılarından dolayı teşekkür edildi.
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında hafta boyunca çeşitli panel, konferans ve esnaf ziyaretlerinin de yapılacağı bildirildi.
Karaman’da Şimşek Ailesinin Acı Günü