İmsak Vakti 02:00
Karaman’da, Türkçe’nin resmi dil olarak kabul edilişinin 749. yıl dönümü, geniş katılımlı ve tarihi dokuya uygun görkemli etkinliklerle kutlanıyor. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 tarihinde yayımladığı, “Bugünden sonra divanda, dergahta, bargahta, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmayacaktır” fermanının ruhu, kent sokaklarında binlerce vatandaşın katılımıyla yeniden canlandı. 749. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türk Dili Hoşgörü Yürüyüşü”, kentin kültürel mirasına sahip çıkma kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Etkinliklerin merkez üssü olan Karaman’da kutlamalar, Tren Garı’ndan başlayan kortej yürüyüşü ile ivme kazandı. Yürüyüşün en dikkat çeken ve vatandaşlardan büyük alkış alan anı ise tarihi canlandırma oldu. Kortejin en ön safında, at üzerinde Karamanoğlu Mehmet Bey’i temsil eden tarihi kostümlü bir binici yer aldı. Temsili Mehmet Bey’in gür bir sesle asırlar öncesine ait o meşhur Türkçe fermanını okuması, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Gar önünden hareket eden binlerce kişilik kortej, ellerinde Türk bayrakları ve dillerinde coşkulu marşlarla Cumhuriyet Parkı’na kadar yürüdü.
Türkçe’nin korunması ve yaşatılması adına büyük önem taşıyan bu anlamlı yürüyüş, hem devlet protokolünü hem de her yaştan vatandaşı bir araya getirdi. Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği kortejde; Karaman Valisi Hayrettin Çiçek, AK Parti Karaman Milletvekili Osman Sağlam, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ve Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı hazır bulundu.
Akademik ve kültürel camianın da yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı katılarak yürüyüşe destek verdi. Protokol üyelerinin vatandaşlarla iç içe gerçekleştirdiği yürüyüş, Cumhuriyet Parkı’nda son buldu.
Cumhuriyet Parkı’nda sonlanan yürüyüşün ardından resmi tören alanına geçildi. Burada Karaman Valisi Hayrettin Çiçek ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından, günün anlam ve önemine binaen Atatürk Anıtı’na Türk Dil Bayramı çelengi sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törenin resmi kısmı tamamlandı.
Ancak Karaman’daki dil ve kültür şöleni yalnızca bu yürüyüşle sınırlı kalmayacak. Valilik ve belediye koordinasyonunda düzenlenen Türk Dil Bayramı etkinlikleri, hafta boyunca kent genelinde festival havası estirecek. Bu kapsamda, gençleri spora teşvik edecek müsabakalar, sevilen sanatçıların sahne alacağı konserler, Türkçe’nin gelişiminin tartışılacağı akademik konferanslar ve çeşitli resim sergilerinin açılışları vatandaşların katılımına sunulacak.
Karaman, asırlara meydan okuyan fermanın ışığında, anadilimiz Türkçe’ye olan vefasını bu yıl da büyük bir coşku ve minnetle göstermeye devam ediyor.
Karaman’da Esnaf Vefat Etti