Karaman’da Barajlarımız Ne Durumda? Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram Karamandaki barajların doluluk oranını kamuoyu ile paylaştı. Karaman’da son aylarda yaşanan yağışlar ile birlikte barajlarda doluluk oranının, çiftçinin yüzünü güldürecek seviyede olduğunu belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Aralık-Ocak ayı içerisinde yağan kar ve yağmur ile birlikte don olayının yaşanmamasının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirtti.
Geçtiğimiz hafta barajlar bölgesinde incelemelerde bulunan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram bölge çiftçisinin sorunlarını dinlerken barajların doluluk oranı ile ilgili olarak bölgedeki çiftçilerle de bir dizi görüşmeler yaptı.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram Karamandaki barajların doluluk oranını kamuoyu ile paylaştı. Paylaşılan bilgilere göre Gödet Barajı %47, Ayrancı Barajı ve İbrala Barajı %41, Deliçay Barajı ise %22 seviyelerinde doluluk oranına ulaştı.
2019 yılı baharından itibaren Kasım ayına kadar beklenilen yağış miktarını olmaması nedeni ile çiftçinin bir süredir tedirgin olduğunu belirten Başkan Bayram, Kasım itibari ile Şubat ayına kadar yağan yağış miktarının bu yıl çiftçiyi mutlu ettiğini belirtti.
Bölgedeki çiftçilerin getirisi yüksek olduğu için sulu tarımı tercih ettiklerini ancak sulu tarım uygulamalarının arttığı her gün su kaynaklarını üzerindeki baskının arttığını söyleyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram;
“2019 yılı bahar ayında yağan yağışlardan sonra Kasım ayı sonuna kadar ilimizde havanın yağışsız geçmesi çiftçilerimizi belli bir süre tedirgin etmiştir. Ancak Karaman merkezde Kasım ayından bugüne kadar metre kareye yaklaşık 215 kg yağış gerçekleşti. Çiftçilerimizi sevindirdi. Kurak ve yarı kurak bir iklime sahip olan Karaman’da sulama, tarımsal üretimin en önemli unsurlarındandır.
Özellikle tarım alanlarının fazla olması ve çiftçilerimizin getirisi yüksek olan sulu tarımı tercih etmeleri su kaynaklarımız üzerindeki baskıyı gün geçtikçe daha da artırmaktadır. Yağan kar ve yağmurlar yeraltı sularımızın artmasına katkı yaptığı gibi, yağışlar devam ettiği müddetçe sulu tarım için yeraltı suyunda çekilmenin de önüne geçecektir.
Aynı zamanda sulama kuyularında harcanan enerji maliyetlerinde de düşüş olacak böylelikle çiftçimiz kar etmiş olacaktır. Hububatlarda 2019 yılında belli bir süre yağışların az olması nedeniyle ekimlerde gecikmeler yaşandı. Ancak, Aralık-Ocak ayı içerisinde yağan kar ve yağmur ile birlikte don olayının yaşanmaması çiftçilerimizin yüzünü güldürdü.” ifadelerini kullandı.
Gödet Barajı
Maksimum İşletme Hacmi: 164 milyon metreküp
Minimum İşletme Hacmi: 11 milyon metreküp
Mevcut Hacim: 77 milyon metreküp
Doluluk Oranı: % 47
İbrala Barajı
Maksimum İşletme Hacmi: 135 milyon metreküp
Minimum İşletme Hacmi: 5 milyon metreküp
Mevcut Hacim: 55 milyon metreküp
Doluluk Oranı: % 41
Ayrancı Barajı
Maksimum İşletme Hacmi: 31 milyon metreküp
Minimum İşletme Hacmi: 700 bin metreküp
Mevcut Hacim: 12,7 milyon metreküp
Doluluk Oranı: % 41
Deliçay Barajı
Maksimum İşletme Hacmi: 31 milyon metreküp
Minimum İşletme Hacmi: 2,2 milyon metreküp
Mevcut Hacim: 7 milyon metreküp
Doluluk Oranı: % 22
Karaman’da Barajlarımız Ne Durumda?
Karaman 74. Sırada Yer aldı