Karaman’da trikotaj öğretmeni ve girişimci tarafından kurulan, Sembol Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi istihdam aşamasında talep formları alımına sağladı.
Amaçlarının kadın ve engelli bireylerin, istihdam edilmesi olduğunu belirten kooperatif başkanı Gülşen Yılmaz İbrala.com’un sorularını yanıtladı.
Gülşen Yılmaz kimdir?
Yılmaz: Gülşen Yılmaz 1955 doğumlu, Ermenekli 66 yaşının içinde öğretmenlik esnaflık, üretim, eğitim, girişim, tanıtım çalışmaları sonucunda emekli olmuş bir girişimci ve yaşam koçu.
Sembol Kadınlar Kooperatifi nedir, nasıl kuruldu ve kurulma amacı nedir?
Yılmaz: Sembol Kadın Kooperatifi, yıllardır Gülşen Yılmaz zaten, çalışma aşamasını Mersin’de başlatmıştı. Aslen Ermenekli olup Anamur’da büyüdüğüm için, Mersin’e yerleştiğimde ilk iş hayatıma trikotaj eğitimi ile başladım ve Anamur Halk Eğitim Merkezin’de 83 yılında trikotaj öğretmenliği yaptım. Dolayısıyla bugünden itibaren yapmış olduğum, bütün Mersin’de açtığım iş yerimde vergi mükellefi olarak çalıştığım esnada, özel trikotaj kursu verdim.
Bütün bu aşamada trikotaj kursu alan kesimler, dağılmaya yüz tutmuş aileler çoğunlukla oldu ve bu trikotaj kursu sonucunda, aileler hepsi birden çalıştı. Çocukları, eşi, karı koca, çalıştı ve aile bütünlüğü sağlandı. Eşi olmayıp tek taraflı çalışıp ayakta durmaya direnen kadınlar benden kurs aldılar ve bunlar kendi ekmeklerini kazandılar ve çocuklarını büyüttüler.
Yurt dışından makine getirmiş erkekler ilgi gösterdiler ve onlara da kurs verdim. Bu aşamada ben farkına vardım ki, gerçekten toplumda yardım alan kesim çok fakat çalışma gücü olupta, trikotaj kursunda, eğitim alıp geçimini yapıp aile bütünlüğünü sağlayan ailelerde çok oldu. Bunları çok gördüm ve o zamanlardan ben bir kadın üretim kooperatifi kurmayı hayal etmiştim.
Daha sonra Savaş başkan ile tanıştık belediye başkanıyla ve belediye başkanı Savaş Kalaycı da Karaman Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile trikotaj kursu açtı belediye bünyesinde. O şekilde belediye bünyesinde açılan trikotaj kursunda çalışan meslek öğrenen hanımların talebi üzerine Savaş başkanımızın teşvikleri yönlendirmesi kurs açılmasına destek öneri ve talebiyle, teşvikiyle artık bu yola girdik ve kursumuzu açmış olduk. Belediye başkanımız sayın Savaş Kalaycı ya da buradan teşekkür ederiz. Allah razı olsun bu dükkanın sahibi de inşaatı yaparken söyledim kendilerine bu kadınlarımıza kooperatif kuruyoruz. kadın istihdamı yapmak için dedim. Bize kadınlarımızın istihdam olması için bir dükkan verir misin dedim. Tabi ki veririz dediler ve sözlerinde durdular iki tane dükkan, kadınlarımızın kooperatifi olup çalışması için verdiler.
Ve şuanda bunlara benzer daha başka, sponsorluk yapan duyarlı kurumlar kuruluşlar ve şahısların verdiği desteklerle bugüne kadar geldik. Şuanda Karaman’da Sembol Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi olarak var olduk. İstihdam oluşturma aşamasında şu anda talep formları alıyoruz.
Son olarak söylemek istedikleriniz neler?
Yılmaz: Son olarak söylemek istediğim, hiç bir zaman için kendi şahsi menfaatim için bir işyeri kurma amacı güderek, bu kooperatifi kurmadım. Bu kooperatif yönetim yoluyla, sürdürülürlüğünü kazanıp, ben olmadan da bu kooperatifi kadın gücünün bir araya getirip kadınların ve engellilerin istihdam olmalarını sürdürülür şekilde devam etmelerini ben olmadığmda da onların götürmelerini ve yardım alan bir toplum halinden değil üretken bir toplum haline gelmiş olarak, kadınların bir birine sinsile yoluyla, bunu kapanmadan devam ettirmelerini istiyorum.
Haber: Zülküf Atael – Ecem Soyyiğitoğlu / Kamera-Fotoğraf: Mahmut İncedalcı
Ondan Geriye Bu Gülüşü Kaldı