Karaman’ın Sudurağı beldesinde yaşayan emekli ziraat teknisyeni Hayri Polat, tarımda örnek bir başarıya imza atarak 5 bin metrekarelik serasında yıllık 5 milyon fide üretimi gerçekleştiriyor. Polat, hem kendi üretimini destekliyor hem de bölge çiftçisine can suyu oluyor.
Karaman merkeze bağlı Sudurağı beldesinde yaşayan ve emekli olduktan sonra çiftçiliğe yönelen Hayri Polat, tarıma olan tutkusunu dev bir yatırımla taçlandırdı. Polat, 5 bin metrekarelik alanda kurduğu serasında 4 milyon adet kapya biber ve 1 milyon adet çeşitli sebze fidesi yetiştirerek Karaman bölgesinin en büyük fide üreticilerinden biri haline geldi.
Kurmuş olduğu serada fide üretimini profesyonel düzeyde sürdüren Polat, bu fidelerin yaklaşık 2 milyon 200 bin adedini kendi açık arazisine dikiyor. Geri kalan kısmı ise Konya merkez başta olmak üzere Ereğli ve Çumra gibi tarımın yoğun olarak yapıldığı ilçelerdeki çiftçilere satılıyor. Bu sayede bölge çiftçisinin kaliteli ve uygun maliyetli fideye ulaşmasına katkı sağlıyor.
Emeklilik sonrası tarım faaliyetlerine ağırlık verdiğini belirten Hayri Polat, çiftçiliğin sadece sezonluk bir iş olmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Ben kendim yılda bir defa buğday ekerek kendime çiftçiyim diyemiyorum. Çünkü bu işin 365 günde sadece 1 haftalık kısmı var. Biz bu işi 12 aya nasıl yayabiliriz diye düşündük ve ürün desenimizi buna göre çeşitlendirdik. Şu anda yılın her günü tarımla uğraşıyoruz. Boş günümüz kalmadı.”
Polat, seracılıkla birlikte yıl boyunca üretim yapılabildiğine dikkat çekerek, özellikle fide üretiminin çiftçilere maliyet avantajı sağladığını ve tarımda sürdürülebilirliğe katkı sunduğunu dile getirdi.
Sudurağı beldesindeki serada incelemelerde bulunan Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram da, Hayri Polat’ın girişiminden övgüyle bahsetti. Başkan Bayram, yapılan bu yatırımın sadece Sudurağı için değil, tüm Karaman ve çevresi için önemli bir tarımsal katkı sunduğunu belirtti.
“Merkeze bağlı Sudurağı beldemizde çiftçimizin kurduğu bu sera, bölge adına çok değerli bir yatırım. Üretimin ve tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi açısından örnek bir model oluşturuyor. Tüm olumsuzluklara, özellikle de su sıkıntısına rağmen üretmeye devam eden çiftçilerimize minnettarız. Karaman Ovası’nın en büyük sorunu sudur. Ancak buna rağmen üreticilerimiz çözüm arayışlarıyla üretimi sürdürmeye çalışıyorlar.”
Hayri Polat’ın serası, yalnızca fide üretimi açısından değil, aynı zamanda tarımda girişimcilik ve sürdürülebilir üretim açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor. Polat, edindiği teknik bilgiyi pratiğe dökerek sadece kendi üretimini değil, aynı zamanda bölge tarımını da güçlendirmeyi başarıyor.
Gerek üretim hacmi gerekse bölgesel etkisi bakımından dikkat çeken bu girişim, Türkiye’de tarımın geleceği açısından umut verici bir model oluşturuyor. Hayri Polat, tecrübe, bilgi ve girişimcilik ruhunun birleştiğinde tarımda neler başarılabileceğinin canlı bir kanıtı olarak takdir topluyor.
Karaman’da Duysak Ailesinin Acı Günü