Karaman’da İlber Ortaylı heyecanını aşağıda izleyebilirsiniz. Öncelikle haberini aktarmak isteriz. izleyin
İlber Ortaylı Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) tarafından organize edilen konferansta Yunus Emre’yi anlattı.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve Türk tarihçi, akademisyen yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olarak katıldığı yoğun katılımlı program, saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın okunmasıyla başladı.
Protokol konuşmalarının ardından söz alan Prof. Dr. İlber Ortaylı, farklı üslubu ve anlatımıyla ülkemizin ve dünyanın ortak değerlerinden birisi olan Karamanlı Yunus Emre’yi dinleyicilere aktardı.
Yaklaşık bir saat süren söyleşide ünlü tarihçi İlber Ortaylı, “Yunus Emre yılının kapanış konuşmasına bendenize lütfettiğiniz için iltifatla çok teşekkür ediyorum. İnşallah mahçup olmam. Böyle izdihamın olmaması içinde buraya biraz daha sık gelmem gerekecek. İnşallah baharda tekrar gelirim. Çünkü Karaman iklimi sert fakat civarla ilintisi çok enteresan. Mesela bir Ermenak’ımız var. O ismi sizi hiç yanıltmasın. O Selçukluların kurduğu hemen hemen tek şehir. Tabi Selçuklular enayi değil yani boyuna şehir kuracaklar. Eski şehirleri bulmuşlar ıslah etmişler. Telaffuz dolayısıyla onların isimleri değişmiş öyle çok büyük ölçüde de değiştirmemişler. Burada da Karaman kurulmuştur. Larande Karaman beylerinin ilk yeridir. İkincisi hepinizin bildiği gibi Konya’dır. Karaman’da bu arada tamamen Türkçe bir kelimedir. Türkçemizde çok daha iyi bilmeniz gereken birşey Karaman, Karamanlı Rum dediğimiz aslında Türk Hristiyanların üst memleketidir ve bütün eyalet boyunca da bunları bir giriş olarak veriyorum. Eski Konya, Isparta, Burdur, Niğde’ye kadar gider. Akdeniz’e de iner. Bütün Torosların üzerindeki noktalar oraya bağlıdır. Antalya’ya kadar iner. Yani Selçukluların ilk deniz limanı Alaiye’de doğrudan doğruya bu eyaletin bir parçasıdır. Osmanlının büyük eyaletleri vardır. Bunların en başında Rumeli’de Selanik gelir. Selanik’ten üç tane Cumhuriyet çıktı. Çok büyük bir yerdir. Karamanlı rumları neredeyse Yunus Emre’ye yakın bir Türkçe konuşan hristiyanlardır. İncilleri de Yunan harfleriyle Türkçe yazılır. En temiz Türkçe eserlerden biridir Karaman incili. Konya’da Sille var ya oradaki kilisenin duvarlarındaki iç dekorlarındaki yazıtlarda Rum harfleriyledir ama Türkçedir. Mesela Ürgüp’teki hamamın üstündeki kitabe Sultan Abdülmecit efendimize diye başlar. Türkçedir. Önemli kimseler Karaman rumlarıdır” dedi.
Yunus Emre’nin farklı yönlerinin anlatıldığı ve büyük bir ilginin olduğu konferans, günün anısına Vali Mehmet Alpaslan Işık ve protokol üyeleri tarafından İlber Ortaylı’ya çeşitli hediyeler vermesiyle sona erdi.
Her yaştan ve her kesimden katılımcıların ilgiyle takip ettiği konferansın sonunda Yunus Emre hakkında katılımcılara aydınlatıcı bilgiler veren İlber Ortaylı’ya verdiği unutulmaz konferans nedeniyle teşekkür eden Vali Işık, hocaların hocası sayılan İlber Ortaylı’nın daha önceden kendisinin de farklı dönemlerde hocalığını yaptığını belirterek katlımlarından ve katkılarından dolayı İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek Yunus Emre hatıra parası hediye etti.
Yunus Emre konulu konferansa; Vali Mehmet Alpaslan Işık ve eşi Munise Işık, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Vali Yardımcıları Kamuran Mustafa Ballı, Mehmet Özmen, Oğuz Şenlik, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, İl Jandarma Komutanı Mustafa Çetinkaya, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Karaman’da ilk kar nerelere yağdı?