Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Ramazan Dikmen, 2003 yılında geçirdiği motosiklet kazası sonrası hayatı değişti. Lise öğrencisiyken geçirdiği kaza sonucu 3 ay yoğun bakımda kalan ve yüzde 60 engelli olarak hayata tutunan Dikmen, konuşma ve hareketlerindeki farklılıklar nedeniyle toplumda alkollü sanılmaktan dolayı büyük üzüntü duyuyor.
2003 yılında lise 3. sınıfta okurken okulda bando şefi olan Ramazan Dikmen’in hayatı, 19 Mayıs törenlerinde görev yapmaya hazırlanırken 17 Mayıs 2003 tarihinde geçirdiği motosiklet kazasıyla alt üst oldu. Kaza anını anlatan Dikmen, “Bir araç aniden önüme kırdı ve çarpışma kaçınılmaz oldu” dedi. Kazanın ardından uzun süre hastanede tedavi gördüğünü belirten Dikmen, o gün kaskı olsaydı bugün hayatının çok farklı olabileceğini vurguladı.
Kazanın ardından 3 ay yoğun bakımda kalan ve uzun bir süre evde tedavi gören Dikmen, gençlere motosiklet kullanırken kask takmaları konusunda önemli uyarılarda bulundu. “Eğer o gün kask taksaydım bugün çok farklı bir hayatım olabilirdi” diyen Dikmen, özellikle motosiklet kullanan gençlerin bilinçli olmaya davet etti. Kask takmanın önemine dikkat çeken Dikmen, “Kask hayat kurtarır, benim gibi pişmanlık yaşamayın” şeklinde konuştu.
Kazadan sonra konuşma ve hareketlerinde oluşan farklılıklar nedeniyle insanların kendisini alkollü zannettiğini ifade eden Ramazan Dikmen, bu durumun kendisini çok üzdüğünü dile getirdi. İnsanların kendisini tanımadan yargıladığını söyleyen Dikmen, “Konuşma tarzımdan dolayı alkollü olduğumu sanıyorlar. Oysa bir kaza geçirdim ve bu kaza sonrası beynimde hasar oluştu. Önce beni tanısınlar, sonra değerlendirsinler” dedi.
Engelli bireylerin toplumda daha fazla anlayış ve destek görmesi gerektiğini vurgulayan Ramazan Dikmen, “İnsanlar engellilere karşı ön yargılı olmasınlar. Önce tanısınlar, sonra değerlendirsinler. Kendi yaşadıklarım nedeniyle başıma gelmeyen olay kalmadı. Lütfen insanları tanımadan yargılamayın” diyerek çağrıda bulundu. Engelli bireylerin de toplumun bir parçası olduğunu ve onların da saygıya ve anlayışa ihtiyacı olduğunu belirten Dikmen, “Bizler de insanız, bizim de duygularımız var. Lütfen bizi anlamaya çalışın” şeklinde konuştu.
Bekar olan ve annesiyle birlikte yaşayan Dikmen, engelli maaşı aldığını ve babasından kalan tarım arazilerini işleterek geçimini sağlamaya çalıştığını belirtti. Ailesinin ve yakınlarının desteğiyle yaşamını sürdüren Dikmen, engellilerin toplumsal hayatta daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yaşadığı zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalışan Dikmen, “Hayat mücadeleyle güzel” diyerek umudunu koruduğunu ifade etti.
Ramazan Dikmen’in hikayesi, engelli bireylerin toplumda karşılaştığı zorluklara ve onların yaşadığı ayrımcılığa dikkat çekiyor. Dikmen’in çağrısı, toplumun engelli bireylere karşı daha duyarlı ve anlayışlı olması gerektiğinin önemini vurguluyor.
Cam yüklü kamyon askeri araca çarptı