Karaman’da yaban hayatını koruma ve zenginleştirme çalışmaları kapsamında önemli bir doğa etkinliği gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Karaman’a tahsis edilen 500 adet kınalı keklik, düzenlenen törenle doğaya bırakıldı. Etkinlik, Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli’nin katılımıyla Bucakkışla köyü sınırlarında yer alan Nunu Vadisi Devlet Avlağı’nda yapıldı.
Doğaya salınan kınalı keklikler, Malatya Keklik Üretim Merkezi’nden temin edilerek Karaman’a getirildi. 2025 yılı yaban hayatını destekleme çalışmaları kapsamında düzenlenen salım programı, Bucakkışla ile Avgan köyleri arasındaki geniş ormanlık alanda gerçekleştirildi. Doğal yaşam alanlarına bırakılan kekliklerin hem ekosisteme katkı sunması hem de biyolojik çeşitliliğin artmasına destek olması amaçlanıyor.
Etkinlikte konuşan Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, kınalı kekliklerin doğaya salınmasının yalnızca sembolik bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda ekolojik dengenin korunmasına yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti. Kekliklerin doğada özellikle zararlı böcek ve haşerelerle mücadelede etkili bir rol oynadığını belirten Vali Çiçekli, bu tür yaban hayatı destekleme projelerinin sürdürülebilir çevre politikaları açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Vali Çiçekli, “Doğaya bırakılan bu canlıların korunması, hepimizin ortak sorumluluğudur. Vatandaşlarımızdan kekliklerin avlanmaması ve yaşam alanlarının tahrip edilmemesi konusunda hassasiyet bekliyoruz” diyerek çevre duyarlılığına dikkat çekti.
Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan planlamayla bu yıl içerisinde toplam 500 kekliğin doğaya salımı gerçekleştirildi. Bunlardan 300’ü Bucakkışla – Avgan köyleri bölgesindeki Nunu Vadisi Devlet Avlağı’na, 200’ü ise Ermenek ilçesi sınırlarındaki Çamlıca Devlet Avlağı’na bırakıldı.
Keklik salımı etkinliğine Karaman protokolü de yoğun ilgi gösterdi. Programa Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli’nin yanı sıra İl Genel Meclisi Başkanı Tamer Yıldızbaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Orhan Çatalçam, Karaman Şube Müdürü Mustafa Alkan ve çok sayıda doğasever katıldı.
Etkinlik çerçevesinde önümüzdeki dönemde kekliklerin doğaya uyum süreci izlenecek ve bölgedeki biyoçeşitlilik düzenli olarak takip edilecek. Ayrıca, Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yerel halkın bilinçlendirilmesine yönelik eğitim faaliyetleri planlanıyor
Karaman’da Çocuk Çatıdan Düştü, Sonrası Film Gibi