Karaman’ın ünü Türkiye çapına yayılan ekşikara üzümlerinin yetiştirildiği bağlarda bağ maymuncuğu görüldü. Bağ maymuncuğu da nedir? Ayrıntılı şekilde size aktaracağız. Öncelikle size meşhur Karaman Ekşikarasından bahsetmek istiyoruz.
Üzüm, Karaman’ın özellikle Torosların yamaçlarında kurulu köylerinde yüzlerce yıldır en önemli geçim kaynaklarından biri olarak yetiştiriliyor. Üretilen üzümün büyük kısmı pekmez yapımında kullanılırken bir kısmı sofralık ayrılıyor, bir bölümü de kurutularak tüketicinin beğenisine sunuluyor.
Ekşikara üzümü genellikle kurutularak tüketiliyor. İri taneli ve tadı mayhoş olan bu üzüm, taze olarak yenildiğinde damakta güzel bir tad bırakıyor. Karaman’ın iklim yapısı bu üzüm için en ideal yerlerden biridir.
Ekşikara bağları çok fazla sulanmaz. Büyük bir kısmı o sene ne kadar yağış olmuşsa onunla büyür. Üretimde hiçbir kimyasal madde kullanılmaz. Bağların bakımı yapılır, toprak çapalanır. Hasat zamanı asmalardan özenle kesilerek bağların içindeki sergiliklerde güneşte kurutulur. Enerji deposudur.
Kansızlığa iyi gelir. Faydaları saymakla bitmez. En büyük özelliği de bilimsel olarak yapılan çalışmalara göre erkekte sperm sayısını arttırmasıdır. Üretilen üzümler Türkiye çapında pazara sunulmaktadır.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram’a Karamanlı çiftçi İmran ÖZMEN’e ait üzüm bağında bazı çubukların kuruduğunu belirtmesi üzerine çubuklar Karaman Ziraat odası teknik danışmanlarının yaptığı inceleme sonucunda kuruyan bazı çubuklarda bağ maymuncuğu ve kurt zararları olduğunu tespit edilmiş.
Genel olarak siyah ve koyu kahve renkli, türlere göre değişmekte olup, 5-15 mmboyundadırlar. Ağız parçaları kısa ve geniş, hortum şeklinde olup uçları ikiye ayrılmış gibi göründüğünden üçgene benzer. Rahatsız edildiklerinde kendilerini sırt üstü yere atıp hareketsiz durarak ölü taklidi yaptıklarından “Maymuncuk” adını almışlardır. İlkbaharda gözler uyanmaya başlarken asmalara tırmanarak zarara başlar. Gündüzleri asmaların dibinde, toprakta, yarık ve çatlaklarda, kabuk altlarında gizlenip, geceleri faaliyete geçerler.
Erginler ilkbaharda badaha sonraları yaprakları yemek suretiyle zarar meydana getirir. Maymuncukların zararına uğrayan bir bağ uzaktan bakıldığında, don vurmuş gibi görünür. Yapraklardaki zararı, kenarlarını yarım yuvarlak, damar aralarını sadece yaprak damarları kalacak şekilde yemek suretiyle olur. Yaprak tipik bir dantel görünümü alır. Larvalar asmaların kökleri ile beslenirler. Yoğun larva hücumuna uğrayan asmalar cılız kalıp verimden düşebilir. Özellikle yeni kurulmuş bağlardaki zararı önemlidir.
Önlem olarak Bağın içinde ve çevresinde zararlının kışlayabileceği barınak yerleri yok edilmeli, bağ yabancı otlu bırakılmamalıdır. Kimyasal çözüm yolları için Karaman Ziaat odasından ve bu alanda uzman kişilerden bilgi alınmasının faydalı olacağını değerlendiriyoruz.
Karaman’dan Yola Çıkacaklar O Belgenin Zorunluluğu Kaldırıldı