Karaman’a bağlı Başkışla, Bozkandak ve Damlapınar Köylerinde 27 da bağ, badem ve antep fıstığı dikimi amacıyla Hazine arazisi dağıtımı yapılacaktır. Bu kapsamda Az Topraklı ve Topraksız Çiftçilere Toprak Dağıtımı Projesi ile ilgili çalışmalar başlamıştır
Tarım il Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlimiz Merkez İlçe Başkışla, Bozkandak ve Damlapınar Köyleri 3083 sayılı Kanun kapsamında 27.02.2010 tarihli ve 27506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak uygulama alanı ilan edilmiştir.
Dağıtım Projeleri, 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nun 3. Maddesi gereğince Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Uygulama Alanı ilan edilen yerlerde, 3083 sayılı Kanunu’nun “Amaç “ başlıklı 1. maddesinin b bendi ve “Arazi Dağıtımı” başlıklı 8. maddesi gereğince hazırlanan proje ile arazi dağıtımı yapılacağını ve arazi dağıtım projesinden faydalanacak kişilerin tespiti konusunda yine aynı kanunun 8. maddesinin son paragrafında yer aldığı şekilde “Tarım toprağının dağıtımından faydalanacaklar ile bunlarda aranacak şartlar ve dağıtımda göz önünde bulundurulacak sıra ve öncelikler, yönetmelikle tespit edilmektedir.
Kanun amaçları doğrultusunda; Topraksız veya az topraklı çiftçilerin, yeter gelirli tarımsal aile işletmeleri kurabilecek şekilde hazine arazilerinin dağıtılmasıyla çiftçilerimizin; Topraklandırılması, Toprağın verimli şekilde işletilmesi, İşletilmesinin korunması, Tarım arazisinin parçalanmasının önlenmesi, Parsel ölçeğinin büyütülmesi, Tarımsal üretimin artırılması, İstihdam imkanlarının geliştirilmesi, Desteklenmelerini ve eğitilmeleri hedeflenmektedir.
a) T.C. Vatandaşı olmak,
b) Mümeyyiz olmak,(18 yaşından büyük)
c) Aile Reisi olmak, Ailede kocaya, koca yoksa karıya aile reisi denir. Bekarlar aile reisi sayılmaz. Boşanma , ölüm v.b. nedenlerle dul kalanlar, reşit olmayan çocuklarının velayeti kendilerinde olması ve birlikte oturmalar halinde aile reisi olarak değerlendirilir.
d) Toprak dağıtılacak yerde ikamet ediyor olmak,
e) Bedeni noksanlığı bulunanlar ile 65 yaş üzerinde olanların, çiftçilik yapmaya mani halinin bulunmadığını Sağlık Kurulu Raporu ile belgelemek,
f) Uygulama alanı ilan edilmeden önce Devletçe verilen arazi ile uygulama alanı ilan edildikten sonra Kendisi, eşi ve reşit olmayan çocuklarının adlarına kayıtlı arazilerini satmak, hibe etmek vb. herhangi bir sebeple elden çıkarmamış olmak.
Miras yoluyla intikal üzerine, mirasçıların işletme bütünlüğünü temin etmeye yönelik olarak kendi aralarında yapılan devirler hak sahibi olmaya engel değildir. Ancak hak sahibi olan mirasçıların topraklandırılmalarında devredilen arazi miktarları dikkate alınarak değerlendirme yapılır.
g) Kendisi, eşi ve reşit olmayan çocuklarının toplam arazi varlığı, dağıtılacak toprak normunun altında olmak,
h) Kanun’un 24.maddesinde belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmak,
I) Geçimini esas olarak çiftçilik yaparak sağlamakla birlikte tarımda sigortalılık dışında Devlete ait bir sosyal güvenlik kuruluşunun mensubu olmamak .(ilk defa sigortalı olanların o yıl içinde 8 aydan, daha sonraki yıllarda 120 günden, yeniden sigortalı olanların ise 120 günden fazla sigorta primi ödememiş olmaları gerekir.)
Projeden yararlanmak için; Memur emeklisi,SSK emeklisi ve çalışanı(Ek-5 tarım sigortası hariç) ,esnaf bağkuru çalışanı ve emeklisi de olunmaması da gerekmektedir.
Dağıtılan Toprakların Geri Alınması.
a) Topraklarını, askerlik veya belgelendirilmiş uzun süreli hastalık gibi geçerli bir mazereti olmaksızın, aralıksız üç yıl süre ile Kanunun öngördüğü şekilde verimli olarak işletmeyenler,
b) Borç ve kredi taksitlerini aralıksız üç yıl süre ile ödemeyenler,
Aralıksız üç yıl süre ile borçlarını kendi rızası ile vadesinde ödemediği için yasal yollarla tahsil edilenler bu kapsamda değerlendirilmezler.
c) Kendilerine toprak dağıtıldıktan sonra Kanunun 24. maddesinde belirtilen suçların herhangi birinden mahkum olanlar ile mahkum oldukları sonradan anlaşılanlar,
d) Dağıtılan toprakları, mirasçıların mirasın açılmasından itibaren altı ay içinde kendi aralarında aile ortaklığı şeklinde işletmedikleri veya rızaen kendi aralarında devir ve temlik işlemlerini yapmadıkları anlaşılanlar,
e) Gerçeğe aykırı bilgi ve belgelerle hak sahibi olduğu sonradan anlaşılanların toprakları geri alınmaktadır.
Dağıtılan topraklar; hiçbir şekilde satılamaz, kiraya verilemez ve ipotek olarak kullanılamaz.
Dağıtımı yapılan toprakların bedelleri;4 yıl ödemesiz faizsiz ve 10 yıl boyunca taksitle ödenecektir.” ifadelerin yer verildi.
Karaman’da yaşlı kadın kazada yaşamını yitirdi!