Karamanlı çocuklar Güneş Enerjisini Estetik İle Buluşturan Proje ile bölge üçüncüsü oldular
15’inci TÜBİTAK 2204-B Ortaokullar Arası Proje yarışmasında “Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemlerinin Çatılarda Oluşturduğu Problemlere Mimari, Yenilikçi Çözüm” isimli projesiyle Konya Bölge Finalinde 3.’lük derecesi elde eden Karaman Bilim Sanat Merkezi öğrencileri Cansu Hamurcu, Ceren Evcen ve Utku Yıldız, Danışman Öğretmen Ayşe Karabacak’ı tebrik ederiz.
Karaman Bilim Sanat Merkezi öğrenci Cansu Hamurcu enerjinin yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek günlük hayatta en ufak işlerde dahi enerjinin çok önemli bir rolünün olduğunu ifade etti.
Hamurcu, “Enerji alanında üretim daha çok fosil kaynaklardan sağlanmaktadır. Fosil enerji kaynaklarının kullanımı ise tükenmekte olan kaynaklar olmasının yanında çevreye de oldukça zarar vermektedir. Ülkemizde uzun yıllar neredeyse her evde kullanılan güneş enerjili su ısıtma sistemleri birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Sistemlerin su haznelerinde yaşanan su sızıntıları, soğuk havalarda yaşanan enerji kayıpları ve hatta donma problemleri binaların yapısına zarar vermektedir. Ayrıca özellikle kalabalık yaşam alanları sunan şehir merkezlerindeki binalarda çatılara kurulan bu sistemlere mimari, estetik ve alan sınırlılıkları sebebiyle izin verilmemektedir. Bunun sonucunda da su ısıtma sistemlerinde fosil enerji kaynakları kullanılıyor” dedi.
Projemizde yaşanan bu sıkıntılara çözüm getirmek amacıyla su ısıtma sistemleri binaların içerisine taşınacaktır diyen Ceren Evcen, “Binalarda ek alanlar oluşturulacak ve su ısıtma sistemlerine, çatılara yerleştirilen ışık toplayan algıçlar yerleştirilerek yansıtıcı borular yardımı ile güneş ışığı iç mekanlara taşındık ve sistem suyunu ısıttık” diye konuştu.
Proje örneklemi olarak tasarladıkları maket ev üzerinden açıklamalarda bulunan Utku Yıldız, ışığın iç mekanlara aynalar yoluyla yansıttıklarını ve su haznesindeki su sıcaklığının 30 dk’da 3.5 derece arttığını termometre yardımı ile görüldüğünü söyledi. Utku Yıldız, “Projemizin gerçek hayata uygulanabilirliğini maket evimizle göstermiş olduk. Yenilikçi bina tasarımlarında yapım aşamasında yeniden tasarlanan su ısıtma sistemlerinin ve yansıtıcı boruların eklenmesi ile hem fosil enerji kaynaklarına olan bağımlılığımız azaltılmaya çalışılacak hem de geleneksel yöntemin olumsuzlukları giderilecektir. Projemizde bize destek veren Danışman Öğretmenimiz Ayşe Karabacak’a ve Kurum Müdürü Ayhan Zerman’a teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.
Üç kız kardeş yanarak yaşamını yitirdi!