Karaman Kâzımkarabekir ilçesi Piri Reis İlkokulunda 3-B sınıfı öğrencilerinin ‘Tiyatro ile Geçmişten Geleceğe’ sloganıyla yaptıkları projede, orta çağ görünümlü bir ortam tasarladılar. Bir sınıf içerisinde eski zamanları andıran farklı objeler yerleştirip eski zamanları andıran bir ortam kurdular. Ayrıca bölgenin adeta mihenk taşı olan kasaba taşından ocak tasarlayıp yapımını gerçekleştirdiler. Tüm sınıf tamamen kendi ilgi alanlarına göre bu projenin bir parçası oldu.
Konuyla ilgili olarak Okul Müdürü Fatih ÇETİN, “Günümüzde öğrencilerin derslere aktif katılımını sağlamak ve böylece daha iyi öğrenme sonuçları elde etmek için birçok teknolojiyi eğitime dâhil ederek çocukların geçmişle gelecek arasında bağlantı kurmalarını sağlarsak gerçek öğrenmeyi yakalamış oluruz. Geçmişle bağımızı koparmadan geleceğe bakabileceklerini en güzel örnekle gösteren öğretmen ve öğrencilerimizi gönülden tebrik ederim.” dedi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa ÇEVİK ise yaptığı açıklamada “Yapılan araştırmalarda, çocukların okul ortamından farklı olarak evde, toplumda, akranlarıyla olan etkileşimde ve diğer öğrenme ortamlarında ilgisini çeken konu ve olayların, okulda kalıcı öğrenmelerin sağlanabilmesi için önemli olduğunu söyledi. Ayrıca ilgi ve merakın öğrenme ortamında tetiklenmesi hedeflenen öğrenmenin kazandırılmasını kolaylaştırmaktadır. Çünkü bireyler ilgi duyulan bir konuya dikkat ve çaba göstermekte bu da öğrenmeyi zevkli hale getirmektedir.” dedi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde yüksek lisans yapan sınıf öğretmeni Yunus UZUN ise proje hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak, “Bu projede yüksek lisans tezinin bir bölümü olan geçmiş zaman yaşantılarını günümüze uyarlayıp, öğrencilerin en somut şekilde karşılaştırma yapmalarını sağladık. Projenin tüm aşamaları öğrencilerin ilgi alanlarına göre kendilerinin oluşturduğu bir projedir. Öğrencilerden geçmişle gelecek arasında bir bağ kurması adına eski zamana dayalı kısa oyunlar yazmaları ve sahnelemeleri istendi.
Bu bağlamda öğrencilerin ilgi alanları doğrultusunda okul dışı ortamlardaki birçok kültürel platformlarda yeni tecrübeler keşfettikleri görülmüştür. Her detayını öğrencilerin hazırladığı -Şark Kafe- adında ortaçağ görünümlü bir ortamda gerçekleşen bir oyun yazılıp sergilenmiştir. Bu oyunda ki karakterler popüler kitaplardan, video oyunlarından, müzik ve filmlerden esinlenerek öğrenciler tarafından oluşturulmuştur. İlgileri doğrultusunda çeşitli öğrenciler ünlü birer kostümcü olmuşlardır. Bir grup öğrenci sahnenin dizaynında görev almıştır. Okul sonrasında koreografi ile ilgilenen bir öğrenci bu oyunda sahnenin koreografisinde görev almıştır. Çevrimiçi hikâyelerin paylaşıldığı topluluklarda yer alan öğrenciler senaryolarda görev almışlardır. Medya tasarımına ilgisi olan öğrenciler ses efektlerini ayarlama da ve kaydetmede görev almışlardır” diyerek açıklamasını tamamladı.
Karamanlı gençler Avrupa’da Ülkemizi ve Kültürel Mirasımızı Tanıtıyor