Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Ankara’da düzenlenen “Tarımda Kadın Emeği Zirvesi” başladı. Etkinliğe katılan AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser’in eşi Seda Eser Karaman’dan gelen kadınları yalnız bırakmadı. Karaman stantları ve Karaman’dan gelen heyet ile yakından ilgilen Eser yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, Avrupa kıtasının tamamında 13 bin çeşit bitki türü varken, Türkiye’de 12 bin çeşit bitki yetiştiğini söyledi.
Bir ayrıcalık olan coğrafyanın bu zenginliğini korumanın herkese mühim bir sorumluluk yüklediğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bu sorumluluğun ağırlığını en iyi sizlerin anladığını düşünüyorum çünkü kadınla toprak arasında, emeğe dayalı uzun bir geçmiş var. Tohumu, topraktan kundağına yatıran, suyunu dualarla veren, şefkat damlayan elleriyle büyüten, sizlersiniz. Toprağın alın yazısı olduğunu, sabrı öğreten kadim bir öğretmen olduğunu biliyorsunuz. Anadolu toprağı nasıl bereketliyse Anadolu kadını da çalışkandır, üretkendir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıda üretiminin yarıdan fazlası kadınların ellerinde gerçekleşiyor.”
“Kadınlara pozitif ayrımcılık yaptık ve yapmaya devam edeceğiz”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırsal kalkınmadaki başarıların ana kaynağının kadınlar olduğunu dile getirdi.
Kırsal kalkınmanın, ülkenin gıda arz güvenliği, sanayiye hammadde temini ve istihdama sağladığı katkı nedeniyle stratejik bir alan olduğunu aktaran Yumaklı, “Yürüttüğümüz politikalarda kadınlara pozitif ayrımcılık yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki kırsal kalkınmada kadın varsa sürdürülebilirlik vardır. Bu kapsamda kadınlarımızın ekonomik anlamda güçlenmesi, kırsal alanların gelişmesinde ve güçlenmesinde kilit rol oynamaktadır. Kırsal kalkınma yatırımlarımız içerisinde IPARD ve TKDK hibe desteklerinin önemli yeri bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
TKDK’dan 6 binden fazla kadın girişimciye 14 milyar lira hibe desteği
TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ise bugüne kadar 6 binden fazla kadın girişimciye yaklaşık 14 milyar lira hibe desteği sağladıklarını belirtti.
Bu desteklerle ülkeye 30 milyar liraya yakın yatırım kazandırıldığını vurgulayan Antalyalı, yatırımlar sayesinde 33 bin kadının istihdam edildiğine işaret etti.
IPARD I ve II Programları kapsamında bugüne kadar 25 binden fazla projeye 45 milyar lira hibe desteği verildiğini aktaran Antalyalı, şunları kaydetti:
“Bu hibeler sayesinde ülkenin tarım ve gıda sektörlerine 95 milyar lira tutarında yatırım kazandırıldı. Bu yatırımlarla 100 binden fazla istihdam sağlanmasına katkıda bulunuldu. Önümüzdeki dönemde başlatacağımız IPARD III Programı’yla da 786 milyon avroluk hibe desteğimizle 1,2 milyar avro tutarında yatırım sağlanacak ve 40 bin kişilik yeni istihdam olanağı oluşturulacak. Hibe desteklerinin yüzde 67’si genç, yüzde 30’u ise kadın yatırımcılar tarafından kullanıldı. Bugüne kadar 42 ilde uyguladığımız IPARD Programı’nı 81 ile yayacağız.”
Protokol üyeleri, TKDK İl Koordinatörlülerinin ve IPARD Programı hibe desteklerinden yararlanan yerel eylem grubu derneklerinin stantlarını ziyaret ederek ürünleri inceledi ve kadın çiftçilerden bilgi aldı.
Zirve, 7-8 Mart’ta düzenlenecek oturumlarla devam edecek.
Karaman’da bir kişi tutuklandı