Öte yandan sanal gerçeklik başlıklarını kullanan bazı kişilerde baş dönmesi veya mide bulantısı yapabiliyor. Bunu da araştırmaya alan bilim insanları, hazırladıkları makaleyi Virtual Reality dergisinde yayımladılar. EEG kullanarak VR bozukluklarını ölçmek üzerine odaklanan çalışma, oldukça dikkat çekici sonuçları da içinde barındırıyor.
Doktora derecesine sahip Eric Krokos ve ekip arkadaşları tarafından yapılan bu araştırma, cybersickness olarak adlandırılan siber hastalık üzerine odaklanıyor. Cybersickness, köken olarak taşıtlarda hareket ettiklerinde bulantı yaşayan kişilerden ilham alıyor ancak buradaki fark ‘fiziksel hareket’ yerine beyin hareketlerinden kaynaklanması. Bu terim VR başlık taktığında bulantı yaşayanlar için kullanılıyor.
KULLANICILAR YÜZDE 30 İLE 80 ORANINDA SORUNU YAŞIYOR
Kullanıcıların kafa derisine yerleştirilen özel sensörler sayesinde kaydedilen beyin aktiviteleri ve semptomlar arasında bir ilişki kuruldu. Çalışma, siber hastalık ve onu nasıl hafifletecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen bilişsel psikologlara, oyun geliştiricilere ve doktorlara yardımcı olacak yeni bir veri sunuyor. Daha önce yapılan araştırmalar sanal başlık kullanıcılarının yüzde 30’u ila yüzde 80’ninde mide bulantısı ve baş dönmesi gibi sorunların yaşandığını ortaya koyuyor.
Araştırma ekibi, “Siber hastalık ve EEG ile ölçülen beyin aktivitesi arasında güçlü bir ilişki kurmak, siber hastalığı etkileşimli olarak karakterize etmeye, hafifletmeye ve herkes için VR deneyimini iyileştirmeye yönelik ilk adımdır.” diyor.
EEG genellikle taşıtta midesi bulanan kişilerin verilerini ölçmek için kullanılıyor.
Yenilikçi oyun teknolojileri alanında önde gelen bir araştırmacı ve Maryland Karma Gerçeklik Merkezi’nde direktör olan Varshney, siber hastalığı etkileşimli olarak ölçmek için güvenilir bir aracın varlığı olmadan, anlamanın ve hafifletmenin bir zorluk olmaya devam ettiğini söyledi.
Çalışma kapsamında katılımcılara hem bir VR başlığı hem de bir EEG kayıt cihazı takıldı. Ardından fütüristik bir uzay limanının bir dakikalık sanal geçiş deneyimi yaşadılar. Simülasyon, orta derecede bir siber hastalığı tetiklemek için tasarlanmış hızlı hareketler ve dönüşler içeriyordu.
Türkiye’de mobil abone sayısı 83,5 milyon oldu