Yönetim, kısaca yönetme işi ya da yönetme, başkaları vasıtasıyla iş görmek, önceden hedefler belirleyerek çalışanların çabalarını bu hedefler doğrultusunda koordine etme süreci, grup halinde çalışarak belli hedeflere ulaşma eylemi demektir.
Yönetim süreci planlama ile başlar. Planlama yönetimin birinci ve en önemli fonksiyonudur. Yönetim işlevinin temelinde belirli amaçları gerçekleştirmek vardır. Planlama bu amaçların belirlenmesi ve bunlara nasıl ulaşılacağının kararlaştırılması ile ilgili faaliyetler topluluğudur. Süreçte önemli olan sürekli olarak bugünden, gelecek hakkında, kısa ve uzun vadeli amaçlar ile bunları gerçekleştirmek üzere izlenecek yollar hakkında düşünmektir.
Liderlik, belirlenen hedeflere ulaşmada birey ve grup davranışlarını etkileme, yönlendirme süreci olarak tanımlanabilir.
Liderler; açık görüşlü, risk alan, başkalarını etkileme gücüne sahip, iyi iletişimci, yönetimsel sorun ve anlaşmazlıkları çözme becerilerine sahip kişilerdir. Ayrıntılar üzerinde fazla zaman harcamazlar, kurallardan çok sonuçlara odaklanırlar. Birlikte çalıştıkları insanlarla sürekli iletişim içinde olurlar. Bulundukları görevsel pozisyonun başlarını döndürmesine izin vermezler, zor ve karmaşık olayların üzerine giderler. Bütün sorunların çözümünde çalışanların potansiyellerinin de çözümün odağında yer alması gerektiğinin farkındadırlar. Geleceğe dair kimsenin aklına bile gelmeyen cesurca kararlar alırlar.
Yıl 1929 , lise 3.sınıf ders kitabının adı Kozmografya Yazarı Ordinaryüs Prof. Dr. Ali Yar. Hikayesi ise inanılmaz… Türkiyedeki ilk astronomi kitabı. O dönem insanlar dünyanın düz olduğunu ya da boğanın boynuzları üzerinde durduğunu düşünüp konuşuyordu.
Astronomi nedir, kimse bilmiyordu. Ama bir kişi bunun önemini biliyordu. Dünyada başka örneği yoktur, bir devlet adamının astronomi kitabı yazdırmasının. Evet, Kozmografya, Atatürk’ün isteğiyle Ali Yar Bey’e 1929’da yazdırılmıştır. Gezegenler, mevsimler nasıl oluşur, kara delik nedir, Aristo’dan başlayarak Kopernik’ten Galileo’ya tüm uzmanların düşünceleri, Samanyolu haritasına kadar her şey bu kitaba konulmuştu.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazdırılan bu kitap Profesör Dr. Fahrettin Akbulut’un oğlu Selman Akbulut ‘un ilgisini çeker ve ona yön verir. Kozmografya bir profesör daha meydana getirir. Prof. Dr. Selman Akbulut Matematik ve astronomi alanında yaptığı çalışmalardan ötürü uluslararası ödüllerle taçlandırılır.
Yani bu kitap Selman Akbulut’un, matematik ve astronomi alanında önemli çalışmalara imza atmasına ve Selman’ın dünyaca tanınan bir bilim insanına dönüşmesine vesile olmuştur.
İşte bu olay bile tek başına bir lideri ve ön görüsünü anlatmaktadır. Bu günlerimizde Ülkem insanı önderin liderliğini tartışmaya açarken, elin adamı diyeceğimiz; Dr. Hugh Percy Wilkins 1956 senesinde Ay’daki bir kratere büyük saygı duyduğu Atatürk’ün adını vermiştir.
H. P. Wilkins ve P. Moore tarafından müşterek çıkarılan “The Moon” adlı, ay engebelerini ve açıklamalarını gösteren atlasın 86. sayfasında konu edilen üç kraterden birinin adı Atatürk olarak isimlendirilir ve detaylı tanımı bulunur. (Atatürk krateri, 28.962 kilometre çapında, halka şeklinde, derin bir krater. Merkez tepenin yüksekliği de 30 metredir.)
Sonuç olarak yöneticilik ve liderlik özelliğine örnek olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü gösterebiliriz. Mustafa Kemal Atatürk ileri görüşlülüğü, organizasyon kabiliyeti, ortak hedefleri belirleyebilmesi ve üstün temsil edebilme yetisi sayesinde gelişen ,değişen, büyük TÜRKİYE CUMHURİYETİ devletinin temellerini atmıştır.
Bülent Han
ibrala.com Köşe Yazarı
Karaman Taşkale köyü için bir araya geldiler
Çok yerinde ve güzel bir yazı. Kaleminize sağlık hocam.