Yerküre Sıhhat Örgütü (DSÖ) Ebonyi Koordinatörü Dr. Eyo Nora, Nijerya’nın güneydoğusunda kolera salgını nedeniyle 21 kişinin ömrünü yitirdiğini duyurdu.
‘Belirtiler çıkar çıkmaz başvurun’
Halkın salgın nedeniyle panik yaşadığını aktaran Nora, belirtiler ortaya çıktığında hastanelere başvurulması tavsiyesinde bulundu.
Nedeni saf su ve hijyen eksikliği
Nora, nezih su ve hijyen eksikliği nedeniyle ortaya çıkan salgının komşu eyaletlere sıçramaması için tedbir almaya başladıklarını söz etti.
Nijerya’da arı su gereksiniminin karşılanamaması ve tıbbi müdahalenin anında ve tesirli bir biçimde yapılamaması, salgın hastalık ve vefat riskini artırıyor. Devlette sıtma, evlat felci, tifo, sıtma, ishal ve maymun çiçek virüsü üzere salgın illetlere sıklıkla rastlanıyor.
Kolera nedir, belirtileri nelerdir?
Doğal afetlerden etkilenen ve savaşan topluluklar ile fakir kalabalık öbeklerde kolaylıkla yayılarak ölümcül tesirlere neden olan kolera illeti, vibrio cholerae bakterisinin ince bağırsakta oluşturduğu bir enfeksiyondur. Vibrio cholerae, ince bağırsakta protein yapıya sahip ve enterioksin ismi verilen bir zehir üretir. Enterioksin, ince bağırsakların duvarında bölge alan epitelyum hücrelerinden adenil sikloz isimli bir enzimin salgılanmasına neden olur. Bu enzim sikloz endorozinin 3,5 monofosfat isimli bir unsurun üretimini artırarak vücut sıvısının boşluğa geçmesine sebep olur. Vücuda alınan likit ve elektrolitler ince bağırsaklardan geri emilmeden dışarıya atılır ve önemli hastalık belirtileri patojen bakterinin vücuda alınmasını takip eden birinci 6-48 saat içinde kendini göstermeye başlar. Kolera marazının birinci belirtisi şiddetli ishaldir. Çok sulu ve ağrısız olarak başlayan ishale kusmada eşlik ettiğinde koleradan şüphelenmeye başlanır.
Kolera nedenleri nelerdir?
Kolera illetinin nedeni vibrio cholerae olarak isimlendirilen patojen bir bakteridir. Kanalizasyonun içme suyuna karışması, marazın en kıymetli yayılma sebeplerinden biridir. Mikrobun karıştığı suyun içilmesi ya da kullanılması vücuda girişi için kafidir. Kirli su ile zerzevat ve meyvelerin yıkanması, zerzevat ve meyvelerin yıkanmadan tüketilmesi koleranın bulaşma nedenleri arasında bölge alır. Kolera hastasının kullandığı tabak, bardak, çatal ile yemek yemek, havlusunu kullanmak, çamaşırlarını giymek marazın bulaşmasına neden olur. Kâğıt paralar ve karasinekler de koleranın yayılmasında değerli rol oynar. Az pişmiş ve çiğ deniz eserlerinin tüketilmesi de kolera illetine yakalanma riskini yükseltir.
SON DAKİAKA Koronadan İL İL Vefat Eden Sayıları