İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan’ın, “Türkiye’deki en büyük fonlardan biri olmasını istiyoruz” diye tanıttığı fon, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasından kadın istihdamına öncelik veren, yönetim kurulunda ya da karar verici yöneticileri arasında en az bir kadın bulunan, ayrıca “eşit işe eşit ücret” gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmazsa olmaz kurallarını ilke edinmiş olanların hisselerine yatırım yapacak. Tevfik Eraslan, Borsa İstanbul’da işlem gören 491 şirketten 131’inin, fonun yatırımına uygun olduğunu söyledi.
Endeks hazırlığı
Fonun yatırımcıya arzından sonra Borsa İstanbul’da, bu kriterlere uyan şirketlerden oluşan bir endeks hesaplanmasına yönelik girişimleri de olacağını belirten Eraslan, Borsa İstanbul ile bu konuda işbirliği yapılabileceğini kaydetti. Bu fonun yatırım yaptığı şirketlerin piyasa değerinin artacağını öngören Eraslan, bu durumun da kriterlerin dışında kalan şirketler için motivasyon kaynağı olacağını, böylece onların da kadın istihdamı ve kadın yönetici alanında adımlar atacağını anlattı.
Yönetiminde kadınların bulunduğu şirketlerin daha başarılı olduğunun bilimsel verilerle ortaya konduğunu belirten Eraslan, kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasının da toplumsal refahı artırdığını söyledi.
Hızlandırıcı araç
Eraslan, fonun yatırım yapacağı şirketleri seçerken kullanacağı kriterleri Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) ile birlikte belirlediklerini kaydetti. KOÇ-KAM Direktörü Bertil Emrah Oder, kadınların toplumsal hayata daha fazla katılmaları amacıyla getirilen kota ve teşvik gibi hızlandırıcı araçların önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sayısal hedef koymak, her zaman iyi çalışıyor. İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu da hızlandırıcı araç olacak. Çünkü doğruluğu sınanmış kriterlerle yola çıkıyoruz.”
Taahhütler raporlarda
KOÇ-KAM Direktör Yardımcısı Aslı Mert yatırım kriterlerini nasıl belirlediklerini şöyle anlattı:
“Kavramları ölçülebilir ögelere dönüştürdük. Örneğin, yönetici kadın sayısı, eşit işe eşit ücret politikası, eşitsiz ev içi iş bölümünü önlemeye dönük
politikalar, reklamlarda eşitliğin ön plana çıkarılması…”
Mert, şirketin ücret politikası ya da eşitliği desteklemeye yönelik diğer faaliyetlerinin nasıl izlendiğine ilişkin soru üzerine de, sürdürülebilirlik raporunda ya da faaliyet raporunda bunun ifade edilmesine baktıklarını söyledi.
‘Güven odaklı emin adımlar atılacak’