YEP’in açıklanmasıyla 2021 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin süreç de belli bir noktaya getirilecek. Bakanlık ve kurum bütçelerinin hazırlanmasında, programın amaç ve öncelikleri esas alınacak. YEP ile uyumlu olmak üzere gelecek 3 yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleriyle hedef açık ve borçlanma durumu, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren Orta Vadeli Mali Plan da Resmi Gazete’de yayımlanacak.
Bütçe süreci
Program ve mali plan yayımlandıktan sonra kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirmek üzere, bütçe çağrısı ve yatırım genelgesi de yine Resmi Gazete ile ilan edilecek. Merkezi yönetim bütçe kanun teklifinin de 17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin üçüncü bütçesi, TBMM’de komisyonlarda ve Genel Kurulda yapılacak görüşmelerin ardından 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak. Gelecek yıla ilişkin yatırım programı da yine ocak ayı içinde açıklanacak.
Takvim yoğun
Ekim ayında veri takvimi de yine yoğun olacak. Ekim ayının başında eylül ayı ihracat rakamları ve enflasyon verileri belli olacak. İşsizlik rakamları 12 Ekim’de, ciro, perakende satış ve sanayi üretim endeksleri 13 Ekim’de, eylül ayı bütçe gerçekleşme sonuçları ise 15 Ekim’de açıklanacak. Tüketici güven endeksi ise 22 Ekim’de belli olacak. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 22 Ekim’de toplanacak ve faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da yılın son Enflasyon Raporu’nu 28 Ekim’de duyuracak.
‘Türkiye için varız’
Bakan Albayrak, Twitter hesabından, 200 günde devreye alınan ekonomik destek paketlerine ilişkin paylaşımda bulundu. Paylaşımında “Türkiye için varız” ifadesine yer veren Albayrak, şunları kaydetti: “200 günde devreye aldığımız paketler; İstikrar Kalkanı Paketi, Esnaf Destek Paketi, İş’e Devam Desteği, Kısa Çalışma Ödeneği, Temel İhtiyaç Desteği. Sağladığımız imkanlarla istikrarın sürmesi için milletimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz.”
Semt pazarında fiyatlar yüz güldürdü