Karaman, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve “asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin ikinci yıl dönümünde, hayatını kaybedenleri anmak için bir araya geldi. Anma programı kapsamında duygu dolu anlar yaşanırken, yakınlarını kaybeden vatandaşlar gözyaşlarına hâkim olamadı.
Anma Töreninde Duygu Dolu Anlar Yaşandı
Anma etkinlikleri, Adıyaman’daki depremde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Ayşe Rüveyda Işık’ın Karaman’daki kabrinin ziyaretiyle başladı. Işık’ın mezarına karanfiller bırakılırken, Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlar için yapılan anmada, yakınlarını kaybedenler gözyaşlarını tutamadı.
Anma törenine Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Osman Saygılı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Turhan, çeşitli kamu kurumu temsilcileri, AFAD yetkilileri, gönüllüler ve vatandaşlar katıldı. Törenin ardından Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda farkındalık oluşturmak amacıyla depremde çekilen fotoğrafların yer aldığı bir sergi açıldı. Depremin yıkıcı etkilerini gözler önüne seren bu fotoğraflar, vatandaşları derinden etkiledi.
Depremde Yakınlarını Kaybeden Babadan Yürek Burkan Sözler
Depremde 50’ye yakın akrabasını kaybeden Kaan Mehrekula, törende duygularını paylaştı. Depremden sonra Hatay’dan ayrıldıklarını belirten Mehrekula, şunları söyledi:
“Depremden sonra turizmle uğraştığımız için ilk olarak İstanbul’a gittik. Ancak çocuklarımızın psikolojik durumu nedeniyle nerede yaşayabileceğimizi düşündük. Deprem korkusunun İstanbul’da da olabileceğini fark edince haritaya baktık ve Karaman’ın deprem açısından daha güvenli bir bölge olduğunu gördük. Çocuklarım, ‘Baba, biz Karaman’a gitmek istiyoruz’ dediler. Bunun üzerine eşyalarımızı topladık ama zaten çoğu göçük altında kalmıştı. Arabamız da dahil her şeyimizi kaybettik. Sonrasında Karaman’a yerleştik ve iki yıldır AFAD’da çeşitli görevler üstlenerek insanlara yardım etmeye çalışıyoruz.”
Mehrekula, depremin yaşandığı anı da şu sözlerle anlattı:
“Deprem anında öyle büyük bir patlama oldu ki uykudan fırladığımızda sanki bize atom bombası atılmış gibi hissettik. Yerle gök birleşmişti ve her yer ışık içindeydi. Daha sonra elektrikler kesildi. Çocuklarımızın odasına koştuk, üst kattaki kolonların düştüğünü gördük. Çocuklarımızı koridora aldık ve orada dolabın altına yerleştirdik. Kapıya yöneldik ancak açılmıyordu. Ortanca kızım ayağıma sarılarak ‘Baba, ben çok küçüğüm, ölmek istemiyorum’ dedi. O sırada mutfakta dört çorba kaşığı gördüm ve Rabbimin izniyle o kaşıkları kapının arasına sıkıştırarak kapıyı açmayı başardık.”
Binanın yana yatmış olması nedeniyle merdivenlerin tehlikeli bir hale geldiğini anlatan Mehrekula, 25 dakikada aşağı inebildiklerini ve iki gün boyunca dışarıda kaldıklarını belirtti. Daha sonra çocuklarını İstanbul’a götürdüklerini ve en sonunda Karaman’a yerleştiklerini ifade etti.
Deprem Acısı Hiç Geçmiyor
Depremde 10’a yakın birinci dereceden akrabasını kaybettiğini belirten Mehrekula, şunları söyledi:
“Amcam ve eşi, anne tarafından kuzenlerim dâhil yaklaşık 10 yakınımı kaybettim. Kayınbiraderimin ailesinden ise eşi, teyzeleri ve kuzenleriyle birlikte yaklaşık 30 kişi vefat etti. Aynı zamanda çalıştığım otelde birçok arkadaşımı kaybettim. Onları hiç unutamıyoruz. Acımız hâlâ taze. Her yıl aynı acıyı hissediyoruz. Bir yerde deprem olsa aklımıza hemen Hatay’daki büyük felaket geliyor. Dışarıdakilere helva tatlı gelir ama bize iki senedir hep acı geliyor.”
Mehrekula, deprem sonrası inşa edilen konutların umut verici olduğunu da dile getirdi:
“Deprem sonrası konutlar yapılmaya başlandı. Babam TOKİ konutları için başvuruda bulundu, büyük ihtimalle hak kazanacak. Yapılan konutları gidip gördük, gerçekten çok güzel olmuş. Yeni Hatay Valilik civarının ışıklandırmasını da gördük, bu bizi çok duygulandırdı. Çünkü hayal bile edemediğimiz şeyler gerçekleşiyor; yollar asfaltlanıyor, şehir aydınlatılıyor. İnşallah ilerleyen zamanlarda biz de Hatay’a döneceğiz. Dönme niyetimiz var.”
Yetkililerden Deprem Bilinci İçin Çağrı
Anma programında yetkililer de açıklamalarda bulundu. Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, “Depremin acısını hâlâ hissediyoruz. Devlet ve millet olarak yaralarımızı sarmaya çalıştık ama kaybettiklerimizi geri getiremeyiz. Deprem gerçeğini unutmamalı, geleceğe daha hazırlıklı olmalıyız,” dedi.
Yetkililer, Karaman gibi aktif fay hatlarına yakın bölgelerde deprem bilincinin artırılması gerektiğini vurguladı. AFAD yetkilileri, deprem çantası hazırlama, doğru tahliye yöntemleri ve bina dayanıklılığı konularında vatandaşları bilgilendirdi.
Vatandaşlar ise farkındalık çalışmalarının devam etmesi gerektiğini belirterek, “Depremi unutmayacağız, unutturmayacağız. Gelecek nesillere güvenli bir yaşam bırakmalıyız,” mesajını verdi.
Karaman’ın Yeni Kaymakamları