İnşaat materyalleri sanayi ihracatı ölçü olarak yeni yılın 2. ayında geçen yılın şubat ayına nazaran yüzde 31,7 yükseldi ve 4,66 milyon ton oldu. İnşaat materyalleri ihracat ortalama ünite fiyatı ise 2019 yılı şubat ayında 0,45 dolar/kg iken 2020 yılı şubat ayında 0,36 dolar/kg oldu. İnşaat gereçleri sanayi ihracatı 2020 yılının birinci iki ayında da arttı. Ama ihracat ünite fiyatlarındaki gerileme ile son 7 yılın en düşük ortalama ihracat ünite fiyatları yaşandı.
İhracat ölçü olarak arttı, ünite fiyatları geriledi
2020 yılının şubat ayında 8 alt eser kümesinden 6’sının ihracat ünite fiyatları 2019 yılı şubat ayına nazaran geriledi. Fiyat düşüşleri alt kümelerde farklı nispetlerde gerçekleşti. Fiyatı artan iki kol yüzde 0,5 ile prefabrik yapılar ve yüzde 4,3 ile ağaç ve ahşap eserleri oldu. Şubat ayında mineral eserlerin ortalama ihracat ünite fiyatı geçen yılın şubat ayına nazaran yüzde 23,2 geriledi. Kimyasal bazlı eserlerin ihracat ünite fiyatı yüzde 17,1 düştü. Demir-çelik eserlerinin ortalama ihraç ünite fiyatı da yüzde 8,5 azaldı. Metal bazlı eserlerin ihracat ünite fiyatları ise 2020 yılı şubat ayında geçen yılın şubat ayına nazaran yüzde 4,3 düşerek en hudutlu gerileme yaşanan alt bölüm oldu.
2020 yılının şubat ayında 8 alt eser kümesinin tamamında ihracat ölçü olarak geçen yılın şubat ayının üzerinde gerçekleşti. Şubat ayında en yüksek ihracat ölçü artışı yüzde 42,3 ile mineral eserlerde oldu. Yüksek ölçü artışı yaşanan gayri alt kol yüzde 35,5 ile kimyasal bazlı eserler oldu. Prefabrik yapılar ihracat ölçü artışı yüzde 32,9 olarak gerçekleşti. Yalnızca demir çelik eserlerinde ihracat ölçü artışı yüzde 6,4 ile tek haneli oldu. Öbür tüm alt öbeklerde ihracat ölçü olarak iki haneli ve yüksek orantılarda artış gösterdi.
2020 yılının şubat ayında 8 alt eser öbeğinin 7’sinde ihracat paha olarak geçen yılın şubat ayının üzerine çıktı. 2020 yılı şubat ayında paha olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 34,2 ile prefabrik yapılarda gerçekleşti. Ağaç ve ahşap eserleri ihracatı paha olarak yüzde 23,3 arttı. Kimyasal bazlı eserlerin ihracatı da bedel olarak yüzde 12,1 yükseldi. Bedel olarak ihracatı düşen tek bölüm yüzde 2,9 ile demir çelik eserleri oldu.
Yıllıklandırılmış datalarda de ünite fiyatlar geriledi
Türkiye İMSAD İnşaat Gereçleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi içinde yıllıklandırılmış datalara de bölge verilmeye başlandı. Şubat ayı itibarıyla 2018 Mart-2019 Şubat 12 aylık devri ile 2019 Mart-2020 Şubat 12 aylık devri karşılaştırıldı. Buna nazaran, bir evvelki periyoda nazaran son bir yıl içinde 8 alt kesimden 7’sinin ihracatı kıymet olarak arttı. Yalnızca demir çelik eserlerin yıllık ihracatı paha olarak azaldı. Alt kollardan prefabrik yapılar hariç 7’sinde ihracat ölçü olarak yıllık artış gösterdi. Son bir yıl içinde bir evvelki periyoda nazaran prefabrik yapılar hariç 7 alt eser kümesinde ihracat ünite fiyatları düştü. Son bir yıl içinde daha düşük ünite fiyat, daha çok ölçü ile satış eğiliminin kalıcı olmaya başladığı görülüyor.-İnşaat gereçleri ithalatı da artış eğilimini sürdürdü.
İnşaat materyalleri sanayi ithalatı ölçü olarak şubat ayında geçen yılın şubat ayına nazaran yüzde 21,3 arttı ve 213,8 bin ton oldu. İnşaat materyalleri sanayi ithalatı kıymet olarak ise şubat ayında yüzde 14,7 artarak 592 milyon dolar olarak gerçekleşti. İnşaat gereçleri ithalatı yeni yılın birinci iki ayında artış eğilimini sürdürdü. İnşaat materyalleri ithalat ortalama ünite fiyatı ise şubat ayında 2019 yılı şubat ayına nazaran yüzde 5,5 düştü ve 2,93 dolar/kg seviyesinden 2,77 dolar/kg seviyesine indi.
AB ülkeleri Kovid-19 ekonomi programında anlaşamadı