Bu yıl yenisi düzenlenen “İpana Türkiye Liselerarası Müzik Yarışması” nda ilimizi Karaman İrfan Ataseven Anadolu Lisesi temsil edecek. Uzun yıllar kendisini müziğe ve öğrencilere adamış olan Müzik Öğretmeni Gönül Atalay, farklı sınıflardan oluşan dört kişilik bir öğrenci grubuyla katılıyor yarışmaya. Karaman’ımızı en güzel şekilde temsil edeceğine inandığımız ekip, Filistin’de yaşanan zulmü ve acıyı anlatmak için Emel Mathlouthi’nin “Naci En Palestina” parçasını seçmişler. Yarışmaya gönderilecek videonun çekimlerini de Taşkale’de gerçekleştirerek kentimizi tanıtmayı amaçlamışlar. Grubun solisti Zeynep Bağcı, grubun lideri ve kopuzcusu Oktay Samet Özel, ritim sazcısı Burak Aykut, gitarist ise İlkay Kalender. Çekimleri Rıza Bataklar, video düzenlemesini de İshak Göktekin üstlenmiş.
Kendileriyle yaptığımız röportajda şunlar dile getirildi:
Muhabir: Hocam Hoşgeldiniz. Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Müzik Öğretmeni Gönül Atalay: Adım Gönül Atalay. 26 yıldır müzik öğretmeniyim. Şu anda İrfan Ataseven Anadolu Lisesinde görev yapıyorum.
Muhabir: Bir projeden bahsettiniz, bu projenin kapsamı nedir ve diğer katılımcılar kimler?
Gönül Atalay :
Sözünü ettiğimiz Türkiye çapında bir müzik yarışması ve yaklaşık 25 yıldır yapılıyor. Türkiye’deki bütün liseler katılıyor bu yarışmaya. Hiphop, caz, rock dalında yetenekli öğrenciler katılıyorlar. Galatasaray Lisesi, Kabataş Lisesi, Pertevniyal Lisesinden tutun ülkenin en ücra köşesinde aklınıza gelebilecek her lise katılıyor. Biz neden katılmayalım, dedik ve oluşturduğumuz ekiple Karaman adına katılmaya karar verdik.
Ama bu sene bir farklılık oldu. Malum pandemi sürecinden dolayı çevrimiçi yapılıyor yarışma. Biz de çevirimiçi hazırlanabildik. Parça seçimi yapıldı. WhatApp’tan, Zoom programı üzerinden çalıştık. Biraz da zor oldu aslında; çünkü iki öğrencimiz 9. sınıf. Yüz yüze hiç tanışamadık çocuklarla. WhatsApp üzerinden tanıştık ve WhatsApp üzerinden çalıştık. Yeteneklerini orada keşfettik. İki öğrencimiz de 10. sınıf. Onları geçen yıldan biliyorum. Böylelikle karar verdik yarışmaya katılmaya.
Belirlediğiniz parçanın bir mesajı var mı? Dünyaya ve Türkiye’ye iletmek istediğiniz mesajlar var mı?
Evet, iki yıl önce de katıldım ben aynı organizasyona. O zaman adı “Fizy” idi. Yarışma popüler kültürün çok etkisi altında kalmış bir yarışma. Çocuklar müzik yarışması denilince ve genç denilince sadece Rock, pop, jazz bunları amaçlamışlar. Bir farklılık katmak gerektiğini düşündüm tecrübelerime dayanarak. Z kuşağı üzerinde çok duruyoruz, o kuşağı popüler kültüre teslim etmeden, ondan biraz uzak tutarak sosyal farkındalık da yaratmak gerekiyor müzik yoluyla. Naci En Palestina diye bir şarkı seçtik. Filistin halkına da bir saygı duruşu, Filistin’e karşı verilen bir sosyal mesaj da var bunun içerisinde. Tek gitarla söylenen bir parçaydı. Bir vatan sevgisinden bahsediyor aslında orada. Vatanım yok diyor; yani yıkıldı yakıldı halkım vuruldu, öldürüldü.
Neden Z kuşağı bunlardan habersiz dedim. Bu kadar kültür çeşitliliğinin içinde popüler kültüre neden bu kadar çok maruz kalıyorlar? Biz bugün değiştirelim bunu. Besteleyen sanatçı tek gitarla yapmış, biz nasıl yapabiliriz dedik. Kopuz koymaya karar verdik; çünkü parça Arapça ve İbranice bir parça ve orada da kopuz zaten kullanılan bir çalgı bir türü. Çok da yakıştı parçaya.
Vali Işık Muhtarlar ile Biraraya Geldi