Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi, 2020 yılı uygulamaları kapsamında çeşitli toplantılar ve eğitimler yapılmaktadır. Bu bağlamdaki bu yılki çalışmalara 2020 yılı hedeflerinin ele alındığı bilgilendirme toplantısı ile 28 Ocak 2020 tarihinde başlanmıştır.
Karaman’da elma bahçelerinde uygulanan “İyi Tarım Uygulamalarının (İTU) yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” ile “Elma Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi” nin 2019 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği ve projelerin uygulandığı, 2020 yılı projesinin hedeflerinin bilgilendirme toplantısı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda 28.01.2020 tarihinde yapılmıştır. Toplantıda Mühendis Çiğdem AVCI ve Tekniker İsmail ÖNAL “Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi” hakkında, proje koordinatörü Mühendis Kerim ŞİŞİK ise “İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” hakkında bilgiler vermiştir. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer KOKA’ın da Karaman’da elmacılığın durumu, sertifikasyonun önemi ve pazarlama konularında üreticilere bilgiler verdiği toplantıda; İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Projesi ve Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi uygulayan üreticilerin sorunları ve çözüm önerileri ele alınmıştır.
Karamanda Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi (EKÜY) Uygulamaları:
Dünyada; ülkelerin vazgeçilmezi tarım, tarımın vazgeçilmezi de zirai mücadeledir. Dolayısıyla tarımsal üretimde, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de üretimin olmazsa olmaz bileşenleri arasında zirai mücadele (bitki sağlığı/bitki koruma çalışmaları) ön planda yer almaktadır.
Bu kapsamda Bakanlığımızca kaliteli ve güvenilir gıda üretiminde toplum sağlığının ön planda tutulduğu bir üretim modeli olan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi uygulanmaktadır. Projeyi uygulayan üreticilerimizce kontrollü ve çevreyi kirletmeden üretim yapılmaktadır. “Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi” (EKÜY) projesi, Bakanlık, Tarım Kredi Kooperatifleri, İhracatçı Birlikleri, Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği çerçevesinde iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan taze sebze ve meyvelerde kalıntı sorununun yaşanmaması, sağlıklı, güvenilir ve izlenebilir bitkisel üretim ve çevre ve insan sağlığının korunması amacı ile hazırlanmıştır.
”Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi” projesi 2010 yılında ilimizin de yer aldığı 16 ilde uygulanmaya başlamıştır. İlimizde projenin uygulanacağı ürün olarak elma belirlenmiştir. EKÜY Projesinin Uygulamalarında: Bitki koruma uygulamaları Entegre Mücadele prensiplerine göre yapılmakta, çevre dostu uygulamalara öncelik verilmekte ve en son çare olarak kimyasal mücadele metodu uygulanmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığımızca yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında İlimizde 2020 yılında; projeye dahil edilen 44 üreticimiz ile 161 parselde, 11.058,144 dekar alanda uygulanarak 39.780 ton ürün elde edilmiş ve bu ürünlere 7.000 adet “Proje Logosu” ile ‘Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi” (EKÜY) Sertifikası 07.10.2020 tarihinde verilmiştir.
Proje çalışmaları kapsamında projeye dahil edilen üreticilerle projenin işleyişi hakkında İl Müdürlüğümüzde bilgilendirme toplantısı yapılmış ve projeye dahil olan üreticilerin elma bahçelerine asılmak üzere Bakanlığımızca belirlenen” Mavi Bayrak’lar dağıtılmıştır. 17 Eylül 2020 tarihinde ürünlerden numuneler alınmış ve ilgili laboratuvarlara gönderilerek pestisit analizi yaptırılmıştır. Analiz neticesinde pestisit kalıntısı içermeyen veya kabul edilebilir sınırlar içerinde kalıntı ihtiva eden ürünlere “Entegre ve Kontrollü Ürün Belgesi” ve bu belgeyle birlikte proje logosu 07 Ekim 2020 tarihinde verilmiştir.
Entegre ve Kontrollü ürün belgesi ürünün satışında alıcıya veya tedarikçilere teslim edilecek ve market reyonlarına yerleştirilecektir.
Karaman’da 5 Günlük Hava Durumu Nasıl Olacak