Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, ilimizde elma üretiminde ilaçlı mücadelenin doğru ilaçla, doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru ekipman ile yapılması amacıyla üreticileri bilinçlendirmek için gerçekleştirilen panele katıldı.
Açılış konuşması İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş tarafından yapılan panelde, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’nın akabinde Vali Tuncay Akkoyun bir konuşma gerçekleştirdi.
“Karaman, tarıma elverişli mümbit ve bereketli topraklarıyla meyve çeşitlerinden bakliyata birçok tarımsal ürünün rahatça yetiştirilebildiği bir coğrafyada yer almaktadır.”
Konuşmasına ilimizde birçok tarımsal ürünün rahatça yetiştirilebildiğinin altını çizerek başlayan Vali Akkoyun “Karaman, tarıma elverişli mümbit ve bereketli topraklarıyla meyve çeşitlerinden bakliyata birçok tarımsal ürünün rahatça yetiştirilebildiği bir coğrafyada yer almaktadır. Bölgemizin bu avantajını modern, yenilikçi ve teknolojiden çokça istifade eden bir tarım anlayışıyla birleştirirsek ilimiz tarımsal açıdan daha da kalkınacak ve gelişecektir.” dedi.
“İlimizde Ekim 2022- 26 Nisan 2023 tarihleri arasında yaklaşık 60 bin ton elma ihracatı gerçekleştirildi.”
Vali Tuncay Akkoyun konuşmasına “Elma şehrimiz Karaman, 15 milyon 600 bini aşan ağaç sayısı ile ülkemizin en fazla elma ağacına sahip ilidir. Yine Karaman’ımız, 750 bin tonu aşan rekoltesi ile elma üretimi açısından iller arasında ilk üç sırada yer almaktadır. İlimizde güncel olarak 1 Ekim 2022- 26 Nisan 2023 tarihleri arasında yaklaşık 60 bin ton elma ihracatı gerçekleştirildi. Halen de ihracatımız devam etmektedir.” diyerek devam etti.
“Elma Sınıflandırma ve Paketleme Tesisi – Karaman Elma Borsası” Projemiz, elma üreticilerimize verilen kıymetin ve desteğin en önemli göstergelerindendir.”
Vali Akkoyun konuşmasında “Alın teri, özveri ve tevekkülle üreten, ilimizin ve ülkemizin gelişmesi ve büyümesi için gayretle çalışan her bir çiftçimizin ve üreticimizin bugüne kadar hep yanında olduk bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz. Özellikle geçtiğimiz aylarda lansmanını yaptığımız “Elma Sınıflandırma ve Paketleme Tesisi – Karaman Elma Borsası” Projemiz, elma üreticilerimize verilen kıymetin ve desteğin en önemli göstergelerindendir. Proje ile ilimizde elma üreticilerimizin gelirlerini arttırmayı, elma üreticilerinin örgütlü yapısını güçlendirmeyi, elma pazarlama stratejisini ve piyasasını bütüncül bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.
“İlimizde faaliyet gösteren aktif çiftçi sayısı, bahçe sayısı, kaç dekar bahçe bulunduğu, fidan sayısı, fidan yaşı, fidan çeşidi, rekolte, yaşlı ve tekrar dönüştürülecek bahçe sayısı tespit edilerek bir elma veri tabanı oluşturuyoruz.”
Konuşmasının sonunda ilimizde elma üretimi ile ilgili bir başka projeye dikkat çeken Vali Akkoyun, “Karaman İli Elma Üretimi Veri Tabanı Araştırması Projemiz” de ilimizde elma üretimine ve elma üreticimize verilen önemin en bariz örneklerindendir. Bu projemiz ile de İlimizde faaliyet gösteren aktif çiftçi sayısı, bahçe sayısı, kaç dekar bahçe bulunduğu, fidan sayısı, fidan yaşı, fidan çeşidi, rekolte, yaşlı ve tekrar dönüştürülecek bahçe sayısı tespit edilerek bir elma veri tabanı oluşturuyoruz. Projemizin sözleşmesi imzalandı. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.
Panele İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, Orman İşletme Müdürü Numan Yöner, TKDK Ajans Koordinatörü Özgür Öztürk, akademisyenler ve elma üreticileri de katıldı.
Belarus ile Karaman ortak üretim işbirliği