Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAYRAM konu ile ilgili yaptığı açıklamada;
‘Karaman çiftçisinin ürettiği pancarın maus ile yüklenen ve direk çiftçinin kamyon ile fabrikaya gönderdiği pancarın devletin verdiği nakliye desteği, kantarlardaki pancarın taşınması için yüklenici firmanın ihale bedelinin %15 artı farkı ile belirleniyor. Ama ne yazık ki yüklenici firmanın para kazanmak amacı ile değil de, yüklenici firmanın iş bitirme belgesine ihtiyacı olduğu için ihaleyi ucuza tutup, bunun cezasını pancar çiftçisine çektirmeye hakkı yoktur.
Örnek verecek olursak, geçen yıl Sudurağı beldemizden giden pancar için ton başına ortalama 22 TL nakliye desteği verilirken, bu yıl 18 TL gibi bir rakam belirlendiğini, 4 TL’de boşaltma ücreti ile beraber bu fiyat 14 TL civarlarına düşecektir. Bu yıl nakliyeci arkadaşlarımızın tonunu 30 TL civarı taşıyacağını düşünürsek, çiftçinin cebinden ton da 15-16 TL civarı para çıkacaktır. Bu yıl maus ile yüklenen pancarın 260 bin ton, çiftçinin de tarlasından kendi imkânları ile fabrikaya göndereceği pancar 50 bin ton tahmin ediliyor. Toplam da 5 milyon civarı çiftçinin cebinden para çıkacak olup, geçen yıldan daha çok kötü nakliye fiyatı sorunumuz vardır. Bu sorun hem çiftçiyi hem de Karaman nakliye taşıyıcılar kooperatifini zora sokacaktır ve asla kabullenemez. Gerekirse çiftçimiz ürettiği pancarın hepsini, bölge kantarlarına çekmek zorunda kalacaktır.
Üreticimiz açısından bu kabul edilemez durumu Türk Şeker Genel Müdürü Sayın Mücahit ALKAN’a Karaman Milletvekillerimize ve Siyasetçilerimize ileterek pancar üreticimizin uğradığı haksızlık hakkında bilgi verdik. Yardım talep ettik. Beklentimiz, zor şartlarda üretim pancar çiftçimizin mağduriyetinin biran evvel giderilmesidir.’ Dedi.
Karaman’da gençler tek kullanımlık seccade dağıttı