CHP Karaman Belediye Meclis Üyeleri Karamanlı vatandaşların Türk Dil Bayramını kutlayarak, uzun yıllardır şehrin gündeminde olan tabela kirliliği ve Türkçe olması ile ilgili teklif hazırlayarak komisyona sundu.
2021 yılı; Türk dili ve kültürünün en önemli isimlerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümünde, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmış ve 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir.
-Bundan tam 744 yıl önce 13 Mayıs 1277’de: “Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya.” Diyerek Anadolu’da Türkçemizin resmi dil olarak kabul edilmesini sağlayan Karamanoğlu Mehmet Bey’i,
-Türkçenin varlığını koruması, yaşaması, bir edebiyat ve kültür dili olup gelişmesi yolunda çaba sarf etmiş büyük şairlerin başında gelen “Gelin Tanış olalım – İşi kolay kılalım – Sevelim sevilelim” diyerek insanları sevgi, hoşgörü ve birliğe çağıran Yunus Emre’yi,
-“Türk milletinin dili Türkçe’dir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır. Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir.
Dünyanın en zengin dillerinden biri ve milli kimliğimizin ana unsuru olan Türkçemizi korumak, yaşatmak, gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak, Türk dilini yabancı diller boyunduruğundan kurtarmak toplumun bütün kesimleri olarak ortak görevimizdir. Bu kapsamda Belediye Meclisi olarak da adım atmamız ve duyarlılık oluşturmamız gerekmektedir.
5393 sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesinin (n) bendinde reklam panoları ve tanıtıcı tabelalar konusunda standartlar getirmenin yetki ve imtiyazının belediyelere verildiğini hatırlatarak;
Amacımız;
Yabancı özentiliğini ortadan kaldırmak ve özümüze dönmek,
Görüntü kirliliğine neden olan Türkçe’yi bozan, yozlaştıran, yabancı özentisi reklam tabelalarından kurtarmak,
Türk alfabesindeki 29 harf içinde yer almayan harfler ile Türk dilinin temel kurallarına aykırı sözcüklerin kullanılmaması için çaba sarf etmek,
Türkçe’nin daha etkin ve düzgün kullanılmasını sağlamak amacı ile Türkçe kelimelerle yazılmış tabelaların kullanılmasını teşvik etmektir.
İnanıyoruz ki alınan bu kararla; iş yeri isimleri Türkçe olmayan esnafımız da Türkçe tabela noktasında hassasiyet gösterip dönüşüm yaparak Türkçemize sahip çıkacaklardır.” şeklinde teklif komisyona sunuldu.
CHP Karaman Belediye Meclis Üyeleri İsrail için ne dedi?