Karaman’da 34 özel birey, bir günlüğüne askerlik görevini yerine getirmenin onurunu yaşadı. İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen temsili askerlik uygulaması çerçevesinde gerçekleşen tören, hem duygusal hem de gurur dolu anlara sahne oldu. Özel gereksinimli bireyler, şanlı Türk ordusunun birer neferi olarak üniformalarını giyip yemin etti.
Tören, Karaman İl Jandarma Komutanlığı yerleşkesinde düzenlendi. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Alanda toplanan protokol üyeleri, aileler ve davetliler, özel bireylerin gururla attığı adımlara büyük ilgi gösterdi. Kimi zaman alkışlar yükseldi, kimi zaman duygusal anlar yaşandı.
Törende konuşma yapan Karaman İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Osman Saygılı, törende yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Özel gereksinimli vatandaşlarımızı burada, aramızda görmek bizler için büyük bir onur kaynağı. Onlar bugün asker üniformaları içinde kahraman birer Mehmetçik gibi duruyorlar. Her Türk gencinin hayalini kurduğu askerlik görevini sembolik de olsa yerine getirdiler. Bugün onların gözlerindeki gurur ve heyecan, her şeyi anlatıyor. Sizleri Türk jandarmasının onurlu birer neferi olarak kabul etmekten kıvanç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli ise törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin asker bir millet olduğuna vurgu yaparak, “Bugün burada çok sembolik ama bir o kadar da anlamlı bir törene şahitlik ediyoruz. Evlatlarımız, fiziksel ya da zihinsel engellerinden dolayı askerlik görevini fiilen yerine getirememiş olabilirler; ancak bugün burada onların bu anlamlı görevi temsili olarak yapmalarına hep birlikte tanıklık ettik. Bu gurur dolu tablo hepimizin gönlünde taht kurdu. Onların gözlerinde gördüğümüz sevinç, bizim için her şeye bedeldir. Organizasyonda emeği geçen tüm jandarma teşkilatımıza ve bu özel evlatlarımızı yetiştiren kıymetli ailelerine teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından temsili askerlik görevini tamamlayan 34 özel bireye, terhis belgeleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Belgelerini büyük bir gururla alan gençlerin sevinci gözlerinden okunurken, aileler de bu anları cep telefonlarıyla kaydederek ölümsüzleştirdi. Bazı ailelerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Program, özel bireylerin gerçekleştirdiği geçit töreni ile sona erdi. Tören boyunca davetliler ve aileler, genç askerleri coşkulu alkışlarla destekledi. Katılımcılar arasında yer alan gaziler de törenin anlamına dikkat çekerek, bu tür etkinliklerin toplumda farkındalık yaratması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Törene Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli’nin yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Osman Saygılı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Turhan, çeşitli kurumların müdürleri, gaziler, askeri personel ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Temsili askerlik töreni, özel bireylerin hem kendileri hem de aileleri için unutulmaz bir hatıra olurken, bu anlamlı gün katılımcıların hafızalarında uzun süre yer edecek.
Konya’da Büyük Deprem!