Karamanlıların Korona Tahlilleri Nerede Yapılıyor? Ne Zaman Çıkıyor? Karaman’da ortaya çıkan korona vakalarının testlerinin de Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapıldığını söyleyen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin konuya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Konya, en çok ‘Covid-19’ testi pozitif olan iller arasında yer aldı. Kentte koronavirüs tedavilerinin yapıldığı hastanelerden biri olan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaklaşık 300 hasta tedavi gördü. Bu hastalardan 109’u taburcu oldu. Hastanenin 4 katı sadece koronavirüs tedavileri için ayrılırken, sağlık çalışanları hastaları odalarında gerekli tedavileri uygulamadan önce kişisel izolasyonları sağlayıp, hastaların yanlarına giriyor. Hastanede koronavirüs tedavilerinin yanı sıra mikrobiyoloji laboratuvarında ‘Covid-19’ testi yapılıyor. Konya, Karaman ve Aksaray’daki vakaların testinin yapıldığı 24 saat aralıksız çalışan laboratuvarda, 1’i 90, 2’si 70’er hastaya ait tüpün testinin yapıldığı 3 cihazla 3 saatte sonuç alınıyor.
Enfeksiyon Hastalıkları bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Ural da bütün hastaların takibini Sağlık Bakanlığı’nın kılavuzlarına göre yaptıklarını söyledi. Kullanılan ilaçlarında Sağlık Bakanlığı’nın ithal ettikleri ilaçlar olduğunu ifade eden Ural, ”Genelde 5 günlük tedavi süresi uygulanıyor. Tedavi sonrası yaptığımız testlerle, hastalık etkenini görmediğimiz zaman, evde izolasyonuna devam etmek üzere eve gönderiyoruz. Olguların büyük kısmında, tedaviyle başarı sağlıyoruz erken dönemde geldikleri için” dedi.
İyileşenler arasında genç olanların yanı sıra 60 yaş üstü hastaların çoğunlukta olduğunu belirten Ural, taburcu olanlara 14 gün evde karantinada kalmalarını önerdiklerini belirtti. Ural, ”Dengeli beslenmesi, uyku düzenin iyi olması ama; bunlardan daha önemlisi az temas etmesi, ev bireyleriyle ve dışarıdaki ortamlarla teması en aza indirmesidir” dedi.
4 bin 800 ‘Covid-19’ testin yapıldığı mikrobiyoloji laboratuvarındaki çalışmaları anlatan
Tıbbi Mikrobiyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Duygu Fındık ise laboratuvarın 24 saat aralıksız çalıştığını belirterek şunları söyledi:
”Buradaki laboratuvarda bugün kadar moleküler testleri yapıyorduk. Dünyadaki pandemi salgınıyla birlikte ve ülkemize yayılınca, bakanlık tarafından Covid-19 tanı laboratuvarı olarak görevlendirildi. Konya, Karaman ve Aksaray örnekleri bize geliyor. İzolasyon aşaması falan olduğu için testlerin yapımı biraz zaman alıyor. 1’i 90, 2’si 70’er hastaya ait grup testi, 3 cihazla yaklaşık 3 saatte sonuçlanıyor.” ifadelerini kullandı. Karamanlıların Korona Tahlilleri Nerede Yapılıyor? Ne Zaman Çıkıyor?
Muz yedikten sonra neden karnımız ağrır?