Muz olgun olması içerisinde bulunan nişasta ölçüsünü da tesirler. Amerikan Klinik Beslenme Mecmuası’nda yan alan 1986 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar olgunlaşmamış muzların olgunlaşmış muzlardan 12 kat daha ziyade nişasta içerdiğini ortaya koydular. Ziyade nişastalı yiyeceklerin sindirimi daha zordur ve gaz meselesine yol açar. Olgun muz yemek ve şimdi olgunlaşmamış yeşil muzlardan kaçınmak bu sorunun önlenmesine yardımcı olabilir.
2-Huzursuz bağırsak sendromu
İrritabl bağırsak yani huzursuz bağırsak sendromu olan bireyler ishalden kıvrandıran kramplara kadar pek çok ıstırap yaşarlar. Mütehassıslar da kimi besinlerin IBS’yi tetikleğini belirtiyor. Harvard Health Publications’a nazaran muz ekseriyetle bu şahıslarda sorun yaratıyor zira muz, sindirim esnasında ziyade gaza neden olur. Sindirim meselesi yaşamayanlarda muz bu türlü bir tesir yaratmaz gelgelelim IBS’niz varsa muz yedikten sonra gaz ve şişkinlikten şikayetçi olmanız çok olası.
3-Alerji
“Polen-besin alerjisi” sendromu ismi verilen durum, muz yediğinizde alerjinizi tetikleyebilir. Polene hassas alerjik rinit meseleniz varsa muz gibisi meyveler istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir. MayoClinic.com’a nazaran, muzdaki proteinler polen gibisi özelliklere sahiptir. Münasebetiyle şayet bu türlü bir alerjiniz varsa muz yedikten sonra hırıltlı teneffüs yahut karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Umumide latekse alerjisi olan kimselerde muz alerjisi de görülebiliyor.
4-Fruktoz intoleransı
Fruktoz, muz da dahil olmak üzere birçok meyve tipinde bulunan kolay bir şekerdir. USDA Ulusal Besin Olgu Tabanı’na nazaran muz öbür meyvelerden daha düşük ölçüde fruktoz içermesine karşın birtakım şahıslarda reaksiyona yol açar. Kalıtsal fruktoz intoleransına sahip bu kimselerin bağırsakları da fruktozu parçalayamadığı için karın ağrısı görülür.
Korona Can kaybımız 908