Uzmanlar, faizlerin düşmesi durumunda, kredilere erişimin ucuzlamasıyla birlikte talepte bir artış olabileceğini ve bunun fiyatları yükseltebileceğini belirtiyorlar.
PİYASALARDA SAKİNLİK VE FİYAT ARTIŞLARI
Ekonomist Mahfi Eğilmez’e nazaran, faiz oranları yavaş yavaş indirildiği takdirde piyasada büyük bir değişiklik olması kelam konusu değil. Fakat, faizlerin süratli ve keskin bir halde düşmesi, bilhassa krediye erişimin ucuzlamasıyla birlikte talepte bir artışa neden olabilir. Bu durum, hem gayrimenkul hem de araba piyasasında fiyatları artırabilir. Eğilmez, faizlerin tek başına piyasa düzenlemek için kâfi olmadığını, yapısal ıslahatların da gerekli olduğunu belirtiyor.
TALEP PATLANMASI ÖNGÖRÜLMÜYOR
TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat’a göre ise; faizlerin düşmesi durumunda bir talep patlaması ön görülmüyor. Yüksek gerçek faizlerin mevcut olduğu Türkiye’de, Merkez Bankası’nın faizleri süratli bir halde düşürmeyeceğini belirten Murat, halkın düşük faizler olmadan büyük bir tüketim dalgasına girmeyeceğini tabir ediyor. Bilhassa kredi faizlerinin %1’in altına düşmeden konut ve araba satışlarında büyük bir hareketlilik beklenmiyor.
KREDİLER VE FAİZ ORANLARI
Merkez Bankası bilgilerine nazaran, 2024’te konut kredisi faizleri %43,48, taşıt kredisi faizleri %49,60 ve gereksinim kredisi faizleri %72,24 düzeyinde. Dört yıl evvel, 2020’de bu oranlar çok daha düşük düzeydeydi. Faiz oranlarının düşük olduğu devirlerde konut satışları kıymetli ölçüde artış gösteriyor. 2020 yılında, düşük faiz oranlarının tesiriyle konut satışlarının yaklaşık %46’sı ipotekli (kredili) satışlar olarak gerçekleşti.
Faiz oranlarının düşmesi, bilhassa ucuz krediye erişim sağlandığında, mesken ve araba piyasasında talep artışına ve münasebetiyle fiyatların yükselmesine neden olabilir. Lakin bu tesirler, faiz indirimlerinin suratına ve kredi faizlerinin ne kadar düşük olacağına bağlıdır.
Akaryakıtta fiyat değişimi