Mahkeme veya diğer resmi yerlerde köyü temsil eder.
Köy tüzel kişiliğinin organları Köy derneği ,ihtiyar meclisi ve muhtardır..bunlardan muhtar yürütme organıdır,ihtiyar meclisi ve köy derneği danışma ve karar organıdır.
Türkiyede’ki Büyükşehirlerin sınırları içindeki köylerin statüsü 12 kasım 2012’de çıkarılan bir yasayla mahalleye dönüştürüldü.16 binden fazla köy etkilendi 30 mart 2014 den itibaren yürürlüğe girdi
Muhtar köye ilişkin kararları 4 azasıyla birlikte alır muhtar köyün yol,köprü,çeşme vb. ortak allarını inşa ettirir,inşa olanların bakım ve onarımını yaptırır muhtar köyde yapılması gereken işler imece usulü ile gerçekleştirilir.
Bunun yanında merkeze bağlı köy muhtarlığı ve mahalle muhtarları arasında yetki ve yönetim açısından farklılıklar gösterir.
Köy muhtarı olmak öyle kolay bir iş değildir.
Köy muhtarı mahalle muhtarına göre görev ve sorumlulukları daha ağır ve çok fedakarlık isteyen bir kamu görevidir.
Bir köy muhtarı olabilmek için öncelikle birinci koşul ;herkes zenginlik diyecek ama değil iyi bir köy sevdalısı olmanız gerekir,köyde yaşamanız gerekir, iyi bir idareci olmanız ,sabırlı bıkmadan usanmadan önce dinlemeniz sonra konuşmanız gerekir,empati yapmanız gerekir,bunlar muhtarda olması gereken insani davranışlardır;birde köydeki rakiplerinle rekabet etmen gerekir öyle durumlar oluyor ki belki kardeşin ,hanımın,baban rakibin olabilir.
Köy muhtarı birde o köyün ilk başta Anası,Babası ,Meteoroleji mühendisi Doktoru,Hemşiresi,İnşaat mühendisi,Ziraat mühendisi ,Elektirik mühendisi ,Su tesisatçısı ,Marangozu ,İşçisi ,Öğretmeni,İmamı,Turizm elçisi Psikoloğu ,Jandarması olmak zorundadır.
Hele Taşkale gibi binlerce yıl geçmişi olan tarihi bir köyde muhtarsanız Evler harabeye dönmüş yıkılmış yol ve sokaklara girillemez olmuş ,su ve elektirik tesisatları çürümüş,belediyelikten düşürüldükten sonra okullar kapatılmış,bütün gençleri köyü terk etmiş köyde sadece 60 yaşını geçmiş ana ve babalar kalmış ise birde sit alanı ilan edilip çivi bile çakamazsanız,köye üstüne üstlük birde kural tanımaz mermer maden ocakları başınıza musallat olmuş ise ,en ufak bir arza olduğunda elinde malzeme ve insan gücü ,teknik destek olmadığında arızaların giderilmesi ve hizmetin yapılmasında zorluklar çekersiniz vede tepkiler ile karşı karşıya kalırsınız .ama buda işin doğasında var katlanmak zorundasınız.
Kamu ve özel farketmez bir tüzel tüzel kişiliğin daha iyi bir hizmet vermesi,veya iş yapması için bir ekibinin olması bir bütçesinin ,ehli kişilerden oluşan organlarının olması gerekir.
Bence 12 Kasım 2012 yılında çıkarılan yasa tarihte yapılan yasalar arasında köylülere karşı köylerin boşaltılması ile ilgili en yanlış yasa 16 bin köyü etkilemiş ve kasabaların belediyelikleri düştüğünden köyler boşaltılmıştır.
Nevdet Ortauğurlu
ibrala.com
BİR ÖNERİM VAR!