Dünyanın pek çok yerinde birbirinden ilginç ve korkunç görnümlü ,yüzyıllar boyunca çeşitli şekiller girmiş, jeolojik oluşumlar bulunuyor. Dev kristal mağaraları,Taş ormanları ,Dalga kayaları,Dev geçitler,Travertenler ,Peribacaları,Tepeler,Kanyonlar,Erebus Dağı Buz Kuleleri, Dağlar gibi doğa olaylarının birer sonucu oluşmuş göz alıcı görüntüler ortaya çıkmıştır.
Kanyon dünya yüzeyinde nehirlerin oluşturulmuş derin vadilere denir.
Tabii olaylar veya insanların müdahalesi , depremler .hava şartları nedeniyle ,kayaların tüf yapısından dolayı sürekli kopan kaya parçaları nedeniyle konyonu oluşturan kayaların ön cephesi ve yapısı tahrip olmuştur.
En bilinen kanyon ve vadiler .Gödet (saklı cennet)kanyonu,Ermenek(Nadire Kanyonu)vadi olarak Yeşildere’den başlayarak Taşkale’yi takip eden ve Koraşta sona eren kanyonlar mevcuttur.
Bu kanyon ve vadilerin jeolojik yapıları nedeniyle turizm açısından çok önemli insanlar artık deniz kum güneş turizmini bırakarak doğa ile baş başa kalmak için doğal alanlara rağbet göstermeye başladı.
Hiç düşündük mü? Bu doğal oluşumların tehlikelerinden haberimiz var mı?önlem alabiliyormuyuz? karayolları bu tehlikenin farkına vararak artık otobanların ,tünellerin yamaçlarına kayaların düşmemesi için çelikten fileler sererek yollara kayaların düşmesini bir nebze engellemişlerdir.
Taşkale uzun bir vadi içerisinde ,sırtını yaklaşık yüz metre yüksekliğine ulaşan, uzunluğu ise yaklaşık iki km olan ,küzey yamaçlara dayamış bir köydür ve her yıl binlerce turist ziyarete gelmektedir. Ancak büyük bir tehlike yaşanması muhtemel durumlar söz konusu ; Yeşildere yönünden köye girişte manazan mağaraları karşılar sizi ama bu mağaralardan kopan kaya parçaları yola kadar inmektedir ve mağarada çatlaklar oluşmuştur. Köy girişi olan Akkaya’da kafanızı sol tarafa çevirerek yukarı doğru baktığınızda yüz metre yükseklikte tır büyüklüğünde sanki üzerinize düşecek bir şekilde kaya kütlesi bulunmaktadır, tahıl ambarlarının tepesinde aynı ebatta başka bir kaya kütlesi de vardır ,her yağmur yağdığında rüzgar çıktığında ,yani olumsuz hava koşullarında, bu kayalarda çatlaklar oluşuyor, kopmalar yaşamaktadır; hatta çocukken güvercinlerin düşürdükleri kaya parçaları kafama düşmüştü ve hala kafamda onun izi vardır.
Sözün özü;büyük felaketler olmadan biran önce jeoloji ,inşaat mühendisleri v.b bu konu ile ilgili bütün paydaşlar bir araya gelerek incelemelerde bulunmaları, şimdiden önlem almaları gelecek olan tehlikeleri önlemeleri gerekmektedir, çünkü köylüler ve ziyarete gelen turistler burada toplanmaktadır; bir kaya parçasının düşmesi halinde ölümler meydana gelir.
Nevdet Ortauğurlu
ibrala.com yazarı
Karaman’daki operasyonda neler yaşandı?